Småkager fx Specielt lækre kvadrater uden bagning (se opskrift)
Småkager smager skønt til en kop kaffe, og de er nemme at bage
selv – de smager også meget bedre end de færdigkøbte. Få alle de bedste
opskrifter her!
Småkage er en form for kage, som både er mindre og har en
mere koncentreret konsistens. Typisk er den flad og det er muligt at holde en
småkage i hånden, hvor en kage for det meste skal spises med en form for
bestik. Typisk indeholder småkager ikke nogen form for hævemiddel.
Småkager der smelter
i munden og er lavet af himmelsk chokolade er en uovervindelig kombination. I
denne sektion lærer vi dig de grundlæggende teknikker for at tilberede og bage
herlige chokolade
småkager og brownies. For dem som vil udvide deres færdigheder m.h.t.
småkagebagning, har vi også inkluderet nogle let følgelige anvisninger på specielle
præg, såsom møllehjul, udskæringer og skakborde småkager.
TYPER AF SMÅKAGER
Der er fem
grundlæggende typer af småkager: stykker, dråber, kølede, rullede og formede.
Disse typer er bestemt af konsistensen af dejen og hvordan de formes til
småkager.
Småkage stykker: Brug altid den størrelse form der er angivet
i opskriften. Hvis en anden størrelse bruges, vil det have effekt på
småkagernes struktur; en mindre form vil give en mere kageagtig struktur og en
større form vil give en mere tør struktur.
Dråbe småkager: Småkager der er ensartede i størrelse og
form vil være færdigbagt på samme tid. For nemt at forme dråbe småkager til
samme størrelse, bruges en isske med en udløseknap. På knappen er der
sædvanligvis et tal som indikerer antallet af isbolde som kan laves af en liter
is. Den mest bekvemme størrelse til småkager er 80 eller 90 bolde. Dette vil
fylde ca en toppet teskefuld af dej til hver småkage.
Kølede småkager: Form altid dejen til ruller før du nedkøler
dem. Formningen er nemmere hvis du først lægger dejen på et stykke bagepapir
eller film. Før nedkøling pakkes rullerne tæt ind i film, ellers kan luften
være årsag til at dejen tørrer ud.
Brug et let tryk og
en frem-og-tilbage savebevægelse med en skarp kniv når du skærer rullen i
skiver; dette hjælper til at småkagerne beholder deres fine runde form.
Rotering af rullen mens du skærer forhindrer også at en side bliver flad.
Rullede småkager:
Køl småkagedejen før
udrulning så er den lettere at arbejde med. Tag kun så meget dej ud af
køleskabet som du arbejder med på en gang. Gem resterne og rul dem ud igen,
allesammen på en gang for at forhindre at dejen bliver sej.
Formede småkager:
Disse småkager kan
simpelthen være håndformede til bolde eller halvmåner eller presset igennem en
småkagepresse til mere indviklede former.
Hvis opskriften
anviser at du bruger en småkagepresse, bør du ikke forme småkagerne i hånden,
med mindre opskriften siger, at du kan gøre det. Konsistensen af dejen blev
lavet for at passe til en småkagepresse.
Når du bruger en
småkagepresse, og hvis dit første forsøg ikke blev succesfuldt, lægges dejen
blot tilbage i småkagepressen.
TYPER AF
CHOKOLADE
Usødet chokolade:
Også kaldet mørk, bitter eller bagechokolade, dette er rent chokolade uden
tilsætning af sukker eller aromatiske stoffer. Det bliver brugt til bagning og
er pakket i individuelt indpakkede.
Let bitter
chokolade: Dette er rent chokolade med tilsætning af lidt sukker.
Mælkechokolade: Også
kaldet flødechokolade, er rent chokolade med tilsætning af sukker, ekstra kakaosmør
og tørmælksstoffer, Det er tilgængeligt i varierende former - plader, spåner,
stjerner, etc.
Hvid chokolade:
Dette betragtes ikke som rigtig chokolade, da det meste eller alt kakaosmørret
er fjernet og erstattet med noget andet vegetabilsk fedt. Hvid chokolade er
tilgængeligt i spåner og plader.
Usødet kakao: Dette
er formet ved at fjerne det meste af kakaosmørret fra rent chokolade, og male
det resterende tørre chokolade til pulver.
Siden det meste af kakaosmørret er fjernet, er det fedtfattigt.
GENERELLE
RETNINGSLINIER
Fjern gætteriet fra bagning
af småkager ved at praktisere de følgende teknikker:
Læs opskriften før du begynder
Tag smør, margarine og flødeost ud af køleskabet så det blødgøres.
hvis det er nødvendigt.
Rist og hak nødder, skræl og skær frugt i skiver og smelt chokolade
før tilberedelse af dejen.
Mål alle ingredienserne nøjagtigt op. Saml dem som anvist i
opskriften.
Når du laver småkagestænger eller brownies, så brug den størrelse form
der er specificeret i opskriften. Tilbered formen i overensstemmelse med
opskriftens anvisninger. Juster ovnristene og forvarm ovnen. Check ovnens
temperatur nøjagtigt med et ovntermometer.
Følg opskriftens anvisninger og bagetider. Check mørheden med den test
der er angivet i opskriften.
OPMÅLING AF
INGREDIENSER
Tørre
ingredienser: Brug altid
måleskeer og målekander der er standardiseret til tørre ingredienser. Overfyld
altid den korrekte måleske og stryg det overskydende af med en kniv.
Brug målekander der
er beregnet til tørre ting når du opmåler mel, brunt sukker, stødt melis, peanutsmør,
chokoladespåner, fløde, yoghurt, nødder, tørret frugt, henkogt frugt og
syltetøj.
Når du opmåler mel,
så ØS det let op i målekanden med en ske og jævn overfladen ud. Slå eller bank
ikke målekanden ned i bordet da dette vil pakke melet.
Når du opmåler brunt
sukker, skal det pakkes ved at presse det ned i målekanden. Det skal have
målekandens form, når du vender det ud.
Flydende
ingredienser: Brug en glas
eller plastic målekande der er standardiseret til flydende ting, målekanden bør
have en hældetud.
Stil kanden på en jævn overflade og fyld til det ønskede mærke. Check målet i
øjenhøjde.
Når du opmåler
klistrede ting, såsom honning og sirup, smøres målet eller det sprayes med non
stick bagespray for at det lettere kan fjernes.
BAGNING
De bedste bageplader
at bruge, er dem uden sider eller dem med to lave sider. De giver varmen lov
til at cirkulere nemt under bagningen og fremmer jævn bruning.
For en jævn bagning
og bruning placeres kun en bageplade ad gangen i midten af ovnen. Hvis
småkagerne bruner ujævnt, roteres bagepladen fra forrest til bagest på
halvvejen igennem bagetiden.
Når du bager mere
end en bageplade ad gangen, så lad dem bytte plads fra øverst til nederst på
halvvejen igennem bagetiden.
Det bedste resultat
opnås ved at bruge fedtstof eller non-stick bagespray for at forberede
bagepladerne. Eller beklæd bagepladerne med bagepapir; det eliminerer
rengøring, bager småkagerne mere jævnt og giver dem lov til at afkøle rigtigt
på papiret i stedet for på metalristen.
Tillad bagepladerne
at afkøle mellem bagningerne, fordi dejen vil løbe ud hvis den lægges på en
varm bageplade.
For at undgå
overbagning af småkagerne, check dem på minimum bagetiden. Hvis de har brug for
mere tid, hold nøje øje med dem for at sikre at de ikke brænder på. Det er
sædvanligvis bedre at underbage dem lidt end at overbage småkagerne.
Mange småkager skal
fjernes fra bagepladen med det samme efter bagningen og placeres i et lag på en
metalrist for at afkøle. Skrøbelige småkager bør afkøles lidt på bagepladen før
de flyttes til en metalrist for at afkøle helt.
Småkagestænger ng
brownies kan afkøles og opbevares i bageformen.
OPBEVARING
Ubagt småkagedej kan
sædvanligvis køles i op til en uge eller fryses i op til seks uger. Sæt en
label på med bageinformationerne for at gøre det lettere.
Opbevar bløde og
sprøde småkager hver for sig i stuetemperatur for at forhindre forandringer i
strukturen og aromaen. Opbevar bløde småkager i lufttætte beholdere. Hvis de
begynder at tørre ud, lægges et stykke æble eller brød ned i beholderen for at
de opretholder fugtigheden. Hvis sprøde småkager bliver fugtige varmes
udekorerede småkager i en 150 °C varm ovn i 3 til 5 min.
Opbevar småkager med
klistret glasur, skrøbelige dekorationer og sukkerglasur i enkle lag mellem
bagepapir. Småkagestænger og brownies kan opbevares i bageformen. Dæk dem til
med folie eller film når de er kolde.
Som en regel, fryses
sprøde småkager bedre end bløde, fugtige småkager.
Smøragtige småkagestænger og
brownies er undtagelsen i denne regel, da de er ekstremt gode at fryse.
Bagte
småkager kan fryses i lufttætte beholdere eller fryseposer i op til tre
måneder.
Marengsbaserede småkager fryses ikke så godt og chokoladedyppede
småkager kan misfarves ved frysning.
Optø småkager og brownies udækkede ved
stuetemperatur.
Se alle de bedste opskrifter med Småkager
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------