Dæk
et smukt frokostbord og server nogle af de klassiske påskeretter med sild, æg
og skinke. I år bliver det kun påske én gang! Alle 6 opskrifter er til 6
personer.
Indholdsfortegnelse:
Sennepsstegte sild i lage
Røget laks med rygeostecreme, agurk og radiser
Spinatsalat med æg og brød
Ovnbagt skinke
Persillebagte jordskokker og kartofler
Rabarber-kokoskage.
Sennepsstegte sild i lage
Arbejdstid:
20 min. Koge/stegetid: 15 min. Ikke fryse-egnet.
#
Ingredienser til Sennepsstegte sild i lage:
6
ferske sildefileter
1
spsk sennep
75
g groft durummel, fuldkornshvedemel eller rugmel
smør
og olie (til stegning)
salt
og peber
Lage:
1
dl eddike
1
dl sukker
1
dl vand
1
spsk sennepskorn
1
tsk salt
½
tsk hel sort peber
1
rødløg (i tynde skiver)
Tilbehør:
rugbrød
*
Sådan
laver du Sennepsstegte sild i lage:
Klip
finnerne af sildefileterne og krydr dem indvendigt med salt og peber.
Smør
dem indvendigt med sennep og luk dem på den korte eller lange led.
Vend
dem i mel blandet med salt og peber og steg dem gyldne på en pande med smør og
olie i 4-5 min. på hver side.
Læg
dem i et dybt fad.
Giv
eddike, sukker, vand og krydderier et opkog og tilsæt rødløg.
Kog
det igennem og hæld det over sildene.
Server
dem varme, lune eller afkølede med rugbrød.
Spinatsalat med æg
Arbejdstid:
20 min. Stegetid: 5 min. Ikke fryse-egnet.
#
Ingredienser til Spinatsalat med æg:
150
g frisk spinat
1
hoved rød salat
3
æg (smilende eller hårdkogte)
3-4
skiver brød (uden skorpe)
1
spsk olie (eller smør)
Dressing:
1
skalotteløg (finthakket)
1
spsk dijonsennep
2
spsk rødvinseddike
3
spsk olie
salt
og peber
*
Sådan
laver du Spinatsalat med æg:
Pluk
spinaten fri for grove stilke og skyl den grundigt i flere hold koldt vand.
Slyng
den tør.
Skyl
og slyng de røde salatblade og pluk dem i mindre stykker.
Pil
æggene og del dem i både.
Riv
eller skær brødet i mundrette stykker og rist dem gyldne på en pande med smør
eller olie.
Pisk
dressingen sammen og smag til med salt og peber.
Vend
spinat og salat sammen med dressingen og anret på et fad.
Fordel
æggene på salaten og drys med brødcroutoner.
Jordskokker og kartofler med
persille
Arbejdstid:
30 min. Koge/stegetid: 35 min. Fryse-egnet.
# Ingredienser til Jordskokker og kartofler med persille:
500
g kartofler (tynde skiver)
500
g jordskokker (tynde skiver)
2
dl bouillon
1½
dl piskefløde
1
bdt persille
1
fed hvidløg (pillet)
salt
og peber
*
Sådan
laver du Ingredienser til Jordskokker og kartofler med persille:
Giv
bouillonen et opkog og vend kartofler og jordskokker i.
Lad
dem simre i 5 min. og tag dem op med en hulske.
Tilsæt
fløde og kog det igennem.
Blend
saucen sammen med skyllet persille og hvidløg og smag til med salt og peber.
Vend
kartofler og jordskokker i og fordel det hele i et smurt, ovnfast fad.
Sæt
fadet i ovnen ved 225 °C (sammen med skinken) i 20-25 min. til grønsagerne er
møre og overfladen gylden.
Ovnbagt skinke
Arbejdstid:
30 min. Koge/stegetid: 1½ time. Fryse-egnet.
#
Ingredienser til Ovnbagt skinke:
1
saltet og letrøget skinke (1500 g)
fintrevet
skal og saft af 1 usprøjtet appelsin
75
g farin
2-3
spsk balsamico
1
fed hvidløg (knust)
1
tsk chiliflager
salt
og peber
*
Sådan
laver du Ovnbagt skinke:
Skær
sværen af skinken og rids fedtlaget på kryds og tværs.
Læg
den i en bradepande og hæld lidt vand i bunden.
Sæt
den i ovnen ved 160 °C, og lad den stege til en centrumstemperatur på 74 °C
(ca. 1½ time).
Rør
appelsinskal og saft sammen med farin, balsamico og krydderier.
Fordel
marinaden over skinken og brun den i ovnen ved 225 °C i ca. 15 min.
Røget laks med rygeostcreme
Arbejdstid:
20 min. Ikke fryse-egnet.
#
Ingredienser til Røget laks med rygeostcreme:
250
g røget laks (skiver)
1
agurk
175
g rygeost
1
dl piskefløde
1
bdt radiser
salt
og peber
Tilbehør:
rugbrød eller surbrød
*
Sådan
laver du Røget laks med rygeostcreme:
Halver
agurken og skrab kernerne ud i en sigte over en skål.
Pres
saften af kernerne.
Rør
rygeosten sammen med ½ dl agurkesaft.
Pisk
fløden til let skum og vend den sammen med rygeosten.
Smag
til med salt og peber.
Anret
laksen med rygeostcreme og små tern af agurk og radiser.
Giv
rugbrød eller surbrød til.
Rabarber-kokoskage
Arbejdstid:
30 min. Bagetid: 1 time og 15 min. Fryse-egnet.
#
Ingredienser til Rabarber-kokoskage:
150
g smør
150
g rørsukker
1
tsk vaniljesukker
2 æg
150
g hvedemel
150
g kokosmel
2
tsk bagepulver
%
tsk salt
2
dl cremefraiche (eller yoghurt)
500
g rabarber
100
g rørsukker
Pynt:
flormelis,
mynte eller spiselige blomster
*
Sådan
laver du Rabarber-kokoskage
Pisk
smør, sukker og vanilje cremet og pisk æggene i et ad gangen.
Bland
mel, kokos, bagepulver og salt og vend det i dejen skiftevis med cremefraiche
eller yoghurt.
Skær
de rensede rabarber i små stykker og vend dem med sukker.
Vend
de sukrede rabarber i dejen og fyld den i en smurt form (26 cm).
Bag
kagen midt i ovnen ved 180 °C i 1 time og 15 min.
Tjek
med en tandstikker om den er gennem bagt og stil den til afkøling på en rist.
Pynt
kagen med sigtet flormelis og mynteblade eller blomster.
Her kan du se
flere retter og gode råd i TEMAER.
Kilde: Hjemmets bedste MAD