En specialitet som er meget elsket i Alsace. Sauerkraut,
eller »choucroute« som det hedder på fransk, er fintsnittet hvidkål som er
gæret i store stentøjskrukker.
Lidt tungt, men meget dejligt på en kold vinterdag.
Forberedelsestid 25 min. Tilberedning 3 timer 15 min. Krævende.
Til 6 pers.
# Ingredienser
1 kg sauerkraut fra dåse eller glas
60 g gåsefedt eller spæk
1 løg, i tynde skiver
1 gulerod, i tynde skiver
1 fed hvidløg, pillet
½ tsk knuste peberkorn
½ tsk hele enebær
1 nellike
1 bouquet garni (se opskrift)
1 lille stegeben
5 dl tør Alsace-vin (hvid)
½ spsk salt
1¼ kg bacon, røget eller fersk, i skiver eller helt stykke
12 små kartofler, skrællede
1 røget pølse (gerne tysk eller fransk)
6 frankfurtere af god kvalitet
* Tilberedning
1 Ovnen forvarmes til 190 °C.
Sauerkrauten skylles under den kolde hane.
Klem derpå det overskydende vand fra med hænderne.
Skil kålen ad med fingrene.
2. Vælg en stor gryde, der skal kunne gå i ovnen.
Smelt langsomt gåsefedtet eller spækket heri, og sauter løg
og gulerod i 20 min.
Lav en lille gazepose med enebær, peberkorn, hvidløg og
nellike.
Kom posen i gryden sammen med en bouquet garni og den
afdryppede sauerkraut.
Rør det hele godt sammen og tilsæt stegeben, vin, salt og 1½
l vand.
Bring gryden i kog og dæk den godt til med låg eller alufolie.
Stil gryden i ovnen i 1 time 30 min.
Tilsæt nu bacon og lad retten koge videre i 1 time, til både
bacon og stegeben er gennemkogt. Tilsæt kartofler.
Rør rundt, så alle kartofler er dækkede af væde og kål.
Tilsæt ligeledes den røgede pølse. Bag videre i ca. 20 min.
3. Frankfurterne fordeles på toppen af retten.
Stil gryden tilbage i ovnen i 10 min, eller til pølserne er
gennemvarme.
4. Tag baconstykket og pølserne op af gryden med en hulske.
Hold dem varme.
Tag evt. overskydende væde op af gryden og fjern samtidig
bouquet garni og gazepose.
Skær baconen og den røgede pølse i skiver.
Skær kødet af stegebenet. Selve benet kan smides ud.
Fordel kartofler og kød oven på kålen og server retten
rygende varm.
Se alle de bedste opskrifter fra Frankrig
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person, Børnekokke eller Mad på 30 min.