Mikroovnen er helt
sikkert kommet for at blive. Den kan bruges til mange forskellige ting - fra
det mest enkle som fx at blødgøre smør, som til at stege en roastbeef. Men det
er nødvendigt, at sætte sig præcist ind i, hvordan du skal bære sig ad, og
hvordan de forskellige råvarer skal behandles.
I rigtig mange
danske køkkener findes i dag en mikroovn. De findes i mange forskellige
udgaver, fra de mere enkle med indstilling for tid og effekt, til ovne med
automatik.
Uanset hvilken type
mikroovn du vælger, er den et udmærket redskab. Det som adskiller madlavning i
mikroovnen fra den almindelige ovn er, at i mikroovnen trænger varmen direkte
ind i levnedsmidlet, kød, fisk, grønsager osv. Varmen skal altså ikke den
sædvanlige omvej og først varme hele ovnrummet eller gryden op først, som så
derefter opvarmer levnedsmidlet.
Fisk og grønsager
bliver især gode i mikroovnen, fordi tilberedningen kan gøres meget præcis.
At stege en roastbeef eller en parteret kylling på ca 1 kg går også hurtigt -
det tager ca 20 min - selv i den simpleste mikroovn.
Resultatet afhænger altså ikke af, om du har en ovn, der er stor med mange
effekttrin eller 1000 W effekt med jet- eller turbostart. Heller ikke af
automatik eller kombinationer med andre varmesystemer, som fx grillelement
eller lign.
Effekt og tid
Effekten er
mikroovnens styrke, dvs. dens evne til at varme.
En ovn kan have en
effekt på 500 til 1000 W.
Når der i en
opskrift står fuld effekt eller højeste effekt betyder det, at du bruger hele
styrken.
Hvis du skal opnå et godt resultat, skal du højst bruge 750 - 800 W, som
angivet i vore opskrifter.
Opvarmningsevnen
eller effekten kan spredes på forskellige måder i ovnen, alt efter hvordan den
er konstrueret.
Forskellige trin
Ovnen kan indstilles
på forskellige trin. Den har bl.a. et optøningstrin, hvor mikro bølgerne
arbejder med forskellige bearbejdningstider.
Optøningstrinnet
bruges ikke kun til optøning, men også når du vil koge eller færdigstege en ret
på en meget skånsom måde.
At lave mad i
flere tempi
Hele kødstykker
laves med fordel i flere tempi. Start med fuld effekt (750 - 800 W); skift over
til halv effekt til færdigstegningen.
Det svarer til
brugen af en el-kogeplade, hvor du starter ved fuld styrke, for at bringe fx
kartofler i kog. Derefter skruer du ned for at koge dem færdig.
Stege - koge kød
Mange synes, at kød
tilberedt i mikroovn får et kogt udseende.
Varmen er ikke stærk nok til at danne en stegeskorpe. Men selv en meget simpel
mikroovn kan danne skorpe på fx en roastbeef.
Hvis du undlader at dække kødet til, stivner æggehvidestofferne på kødets
overflade og får en brun farve. Du kan også forstærke farven ved at pensle
kødet med marinade, soya eller en krydderblanding. Tilberedningen sker uden
væske.
Ved kogning af kød i
mikroovnen sker det altid i væske og med dækket skål. Altså samme metode, som
ved kogning på komfuret.
Du kan i reglen
nøjes med mindre væske i mikroovnen, end hvis du koger på komfuret.
Kylling i
mikroovn
Det er hurtigt at
optø en frossen kylling i mikroovnen. Klip posen op og fjern en evt.
metalklemme.
Læg posen på en tallerken eller i et egnet fad og stil den i ovnen.
Brug gerne det automatiske optøningsprogram, som oftest styres af kyllingens
vægt og regner ud hvor lang tid optøningen tager. Eller indstil tid og effekt manuelt.
Regn med 18 - 20 min til en kylling på 1 kg. Vend den undervejs.
VIGTIGE UDTRYK
Tilslutningseffekt: Den styrke som ovnen skal bruge for at kunne
arbejde. Det står på mærkepladen.
Mikrobølgeeffekt: 500 -1000 W, den effekt maden opvarmes med.
• 900-1000 W: Bruges
til hurtig opvarmning af vand. Denne høje effekt er ikke egnet til madlavning.
Tilberedningseffekt: Max. 800 W, for skånsom tilberedning af de fleste
levnedsmidler.
Optøningseffekt: Ca 350 W til optøning og opvarmning af færdigretter.
Porcelæn, stentøj og
glas er gode materialer til madlavning i mikroovn. Det mest almindelige service
kan bruges. Dog ikke tallerkener med guldkant! Grød kan fx koges direkte i
tallerkenen. Det er ofte hurtigere at tilberede retten portionsvis.
De fleste retter
bliver bedst, hvis fadet dækkes til. Det giver også færre stænk i ovnen. Dæk
med låg eller mikrofilm.
Ufarvet køkkenrulle, smørrebrødspapir eller bagepapir kan også bruges.
Skær ingredienserne
i så ensartede stykker som muligt. Fordel dem jævnt i fadet. Lad de tykkeste
dele vende ud mod fadets kant, så tilberedningen bliver jævn.
Kogetider for
fisk i mikroovn
Kogetider for kød
i mikroovn
Kogetider for grønsager
i mikroovn
Stege - koge
kylling
Da du ikke får nogen
stegeskorpe i mikroovnen, bliver kyllingen bedst, hvis du tilbereder den i
portionsstykker. De kan pensles med soya eller marinade for at få en brun
overflade.
Del kyllingen i 4 -
6 stykker. Så er det lettere at få dem gennemstegt, hvilket jo er vigtigt for
alt fjerkræ. Hel kylling kan koges i væske i et fad. Bring væden i kog, fx vand
med persillekviste og krydderier, ca 1 liter. Læg kyllingen i og kog den i 2 tempi.
1. Fuld effekt, max
800 W, i 10 min.
2. Lav effekt i ca
10 min.
Lad kyllingen ligge
i væden ca 10 min.
Tag kyllingen op og
parter den. Væden kan bruges til sauce.
Hel fisk tilberedes
bedst med et termometer af plast. De almindelige stegetermometre af metal egner
sig ikke til mikroovnen. Sæt termometret i så størstedelen af røret er inde i
fisken.
Helt kød tilberedes
med termometer og i 2 tempi. Begynd ved fuld effekt for at sætte temperaturen i
vejret. Dæmp til halv effekt for skånsom færdigstegning.
Praktiske fif
Ud over at være et
godt redskab til madlavning er mikroovnen også god for en række "special-tricks",
som den udfører let og hurtigt. Dem finder du nogle stykker af nedenfor.
Frugt og madvarer
med skind skal prikkes før tilberedning i mikroovnen - fx kartofler, æbler og
pølser - så undgår du at skallen springer.
OBS! Kom aldrig æg
med skal, i mikroovnen. De eksploderer.
Skolde mandler. Hæld
vand på, så mandlerne er dækket.
Sæt dem i ovnen ved
750 - 800 W, 2 min. Smut mandlerne.
Smelte chokolade.
100 g smeltes på 50 - 60 sek. ved 750 - 800 W.
Rør rundt en gang
undervejs.
Smelte husblas. Kram
vandet godt af og smelt husblassen ved 750 - 800 W, 50 - 60 sek.
Opvarm syltetøj. op
varm syltetøjet i en skål 50-60 sek. ved fuld effekt 750-800 W.
Smelt eller blødgør
fedtstof.
Smør eller margarine 50 -100 g, ved 750 - 800 W, 30 sek - 2 min.
Lun honning/sirup.
Blødgør 10 - 30 sek, så er de lettere at måle op.
Det kan gøres
direkte i glasset uden låg.
Se alle de bedste opskrifter med Mikroovn
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------