Denne kartoffelrets ophavsdame var en elegant kvinde, fra
Napoleon III's regeringstid. Traditionelt blev retten bagt i et lille rundt fad
med hanke.
Forberedelsestid 45 min. Tilberedning 45 min. Krævende. Til
4-6 pers
# Ingredienser
1 kg kartofler
250 g klaret smør (se nedenfor)
salt og peber
* Tilberedning
1. Ovnen forvarmes til 220 °C.
Kartoflerne skrælles og befries for øjne og knaster.
De skæres i tynde skiver med en skarp kniv eller ved hjælp
af et mandolinjern indstillet på 2 mm.
Kartoffelskiverne lægges i koldt vand til de skal bruges.
2. Kartoffelskiverne skylles i frisk vand og duppes tørre i
et viskestykke.
60 g af smørret opvarmes på en stor slip-let pande over et
middelvarmt blus.
En del af kartoffelskiverne tilsættes.
Tilsæt ikke for mange; skiverne skal kunne vendes godt rundt
på panden, så de bliver helt dækkede med smør.
Når de er gennemvarme tages de af panden.
Evt. overskydende fedtstof sies fra og hældes tilbage på
panden.
Steg alle kartoffelskiverne på samme måde, og stil dem derpå
til side i 5 min til de er let afkølede.
3. En ovnfast stegepande, fx smedejern, pensles med 60 g af
smørret.
De forstegte kartoffelskiver taglægges i cirkelform på
panden.
Efter hvert lag krydres der godt med salt og peber.
For hvert lag skiftes der »retning« i taglægningen.
Når alle kartoffelskiverne er opbrugt, hældes det resterende
smør ud over retten.
Panden stilles i ovnen og bages i 30 min, eller til den
synes helt gennembagt.
4. Når retten er færdigbagt, hældes alt overskydende
fedtstof bort.
Et opvarmet fad lægges med bunden i vejret over panden, og
panden vendes rundt i en enkelt bevægelse. Serveres omgående.
Klaret smør
Når overskydende vand og urenheder fjernes fra smørret,
brænder det ikke så let på.
Smørret lægges i en lille gryde, som stilles i vandbad i en
lidt større gryde.
Lad vandbadet simre ved svag varme.
Smørret smeltes langsomt uden omrøring, og skummet fjernes
forsigtigt.
Gryden tages af blusset, og smørret køler let af.
Den klare, gullige væske hældes omhyggeligt fra.
Det mælkede bundfald fjernes til sidst og kasseres.
Det klarede smør kan opbevares i en tæt boks i køleskabet.
Se alle de bedste opskrifter med Kartofler
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person, Børnekokke eller Mad på 30 min.