Dette er et saftigt brød som har fået en smuk farve af
gulerødderne. Brødene bliver store, så vælg selv om du vil lave to eller tre. Bedst
24 timer i døgnet
• Både yoghurt og sirup fremmer hævningen.
• Nødder indeholder mange flerumættede fedtsyrer.
Forberedelse 15 min +hævning. Tilberedning 50 min. 2 store brød
à 25 skiver
Ingredienser
1½ dl knust hvede + 2 dl vand
4 dl koldt vand
½ dl olie
50 g gær
2- 3 gulerødder
1½ dl hasselnødder
2½ dl yoghurt naturel
2 dl solsikkekerner
2½ spsk sirup
2 tsk salt
9-10 dl hvedemel
7 dl fint rugmel
Tilberedning
1. Bring den knuste hvede i kog med 2 dl vand og
lad det koge 2 min.
Bland det med koldt vand og olie.
Lad blandingen svale til 37 °C.
Rør gæren ud i blandingen.
2. Skræl og riv gulerødderne. Hak nødderne.
Rør gærblandingen med yoghurt, gulerødder,
nødder, solsikkekerner, sirup og salt.
3. Tilsæt melet lidt ad gangen. Gem lidt til æltningen.
Ælt dejen kraftigt til den slipper skålen.
Lad den hæve under et klæde i 40 min.
4 Tag dejen op på et melet bord og ælt den igennem.
Del den i to (eller tre).
Form til runde brød og læg dem på en plade med bagepapir.
Snit brødene i et rudemønster med en skarp, melet kniv.
Lad brødene hæve under et klæde 20-30 min.
Varm ovnen til 175 °C.
5. Bag brødene på nederste rille i 40-50 min.
Lad dem køle af på en rist
- uden klæde for sprød skorpe og
- med klæde, hvis skorpen skal være blød.
VARIATION
Erstat hasselnødderne med pistacie- eller valnødder.
Gulerodsbrød med nødder:
Pr. skive: Energi: Kcal 112 = kJ 470
Kulhydrat 16 g Protein 3 g Fedt 4 g (32%) Fibre 2 g
Tips
Knust hvede er fremstillet af hele hvedekorn.
Det anvendes til grove madbrød.
Det kan skoldes eller udblødes i vand natten over
så det bliver blødt.
Riv gulerødderne lige inden de skal blandes i dejen.
Revne gulerødder bliver mørke hvis de opbevares
for længe ved stuetemperatur.
Se alle de bedste
opskrifter med Boller
Se alle de bedste opskrifter med Brød
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.