Tebirkes er noget, de fleste af os kun kender fra bageren.
De bliver bare enormt lækre, hvis du bager dem selv, og det er ganske let
Ca. 20 stk. Hævetid: ca ½ time. Bagetid: 15-20 min.
# Ingredienser
75 g gær
2 dl kold mælk
1 æg
1 æggeblomme
150 g smør
700 g (ca. 11½ dl)
hvedemel
1 tsk salt
æg til pensling
birkesfrø
* Fremgangsmåde
1. Rør gæren ud i
den kolde mælk.
Tilsæt æg og æggeblomme, smørret i små stykker og et par håndfulde mel.
Slå dejen sammen.
2. Ælt dejen på et
melet bord med så meget mel, at den er smidig og glat.
Lad den hvile i 5
min.
3. Del dejen i to
portioner, der rulles ud til to rektangler (ca 25+60 cm).
Smør begge
rektangler med sammenpisket æg og fold dem sammen på langs.
Først den ene
tredjedel, der trykkes godt fast; så den modsatte.
4. Skær dejen i 5-6
cm brede snitter, der lægges på bagepapir på en bageplade med sammenføjningen
nedad.
De pensles på
overfladen med sammenpisket æg og drysses med birkes.
Lad dem hæve i ca.
20 min.
5. Bag tebirkesene i
en varm ovn ved 225 °C i ca 20 min.
De må ikke blive for
mørke.
Lad dem køle af på
bageristen.
Hvorfor gik det
galt?
Dejen hæver ikke:
Enten har væsken
været for kold, så der slet ikke er kommet gang i hævningen-eller også har den
været forvarm, så gæren er død.
Dejen breder sig
under hævningen:
Der har været for
varmt, hvor dejen har stået.
Brødet er for tungt:
Hævetiden har været
for kort - eller der er for meget fedtstof i dejen.