Nemt og saftigt hjemmebagt rugbrød. Bag selv nemt dit eget rugbrød
med gær og helt uden surdej. Få opskrift på verdens bedste rugbrød her.
1 brød. Hævetid: ca
1½ time. Bagetid: ca 1¼ time. Stor brødform
# Ingredienser
30 g gær
2½ dl stærk kaffe
1½ dl kærnemælk
2 tsk salt
1 spsk whisky,
cognac eller snaps
125 g (ca 2 dl) fuldkornsmel
100 g (ca 1½ dl) hvedemel
ca 450 g (9 dl)
groft rugmel
* Fremgangsmåde
1. Rør gæren ud i
lidt af den håndvarme kaffe.
Bland det med resten
af kaffen, kærnemælk, salt og whisky.
Tilsæt fuldkornsmel,
hvedemel og rør det til en grød.
2. Så hældes godt
halvdelen af rugmelet i og dejen æltes sammen.
Hæld den ud på et
melet bord og ælt den, til den ikke længere klistrer til fingrene.
Der skal hele tiden
drysses rugmel på bordet.
3. Fyld dejen i en
smurt brødform, ca ¾ op.
Stil den lunt,
tildækket i ca. 1½ time.
Prik dejen med en gaffel
og smør overfladen med vand eller kaffe.
Stil formen på nederste
rille og lad brødet bage i en varm ovn ved 200 °C i ca 1 time.
Tag det ud af formen
og bag det direkte på pladen i et kvarter.
Pak brødet ind i et
viskestykke og stil det på bageristen.
Skær ikke af det,
før det er helt koldt.