Det bløde, safrankrydrede brød med de fine, svungne former stammer fra Sverige, hvor de hedder "Lussebrød" og spises ved juletid, nærmere bestemt på Lucia-dag d. 13. december. De sødlige gule brød smager rigtig godt, som de er, og er syndigt gode med smør på.
Bagværk Hjemmebag. Arbejdstid: ½ time. Hævetid i alt: 1¼
time. Bagetid: ca 40 min. Middelsvær at lave. Mellem pris. Fryse-egnet. 4
personer.
# Ingredienser
til Safranbrød – Luciabrød
ca
hvedemel (ca )
1 tsk salt
smør
2½ dl mælk
gær
sukker (ca 3 spsk)
¼ g safrantråde
1 æg
rosiner (1½ dl)
Til pensling: 1 æg
Evt. bagepapir
*
Sådan laves Safranbrød – Luciabrød
1. Kom hvedemel og salt i en skål, hold ca hvedemel tilbage.
Smuldr det kolde smør i.
Lun mælken håndvarm () og rør gæren ud heri.
2. Knus safran trådene med lidt af sukkeret og rør det i
mælke-gærblandingen.
Rør det i melet sammen med resten af sukkeret, rosinerne og
ægget.
3. Ælt dejen blank og smidig og tilsæt evt. det sidste mel.
Dejen skal slippe fingre og bord.
4. Læg dejen tilbage i skålen og lad den hæve lunt og
tildækket 1 time.
5. Beklæd en bageplade med bagepapir eller smør den.
Ælt dejen igennem og del den i to lige store dele.
6. Form den ene halvdel til et fladt rundt brød og læg det
på bagepladen.
7. Del den anden halvdel i tre og tril tre lange pølser der
kan nå rundt om brødet.
Lav en fletning eller snoning og anbring den langs kanten af
brødet.
8. Sæt ovnen på 200 °C.
Lad brødet efterhæve 15 min. lunt og tildækket.
9. Pensl brødet med sammenpisket æg og bag det midt i ovnen ca
40 min.
Lad brødet svale utildækket på en bagerist.
Tips: Safranbrød, luciabrød eller lussekatte er
oprindelig et svensk julebrød, men det spises hele året.
I stedet for et enkelt stort brød kan dejen deles og formes
til små figurer, så er bagetiden 15-20 min. I Sverige har man klassiske former
med bestemte symboler.
Nogle klassiske modeller fra forskellige dele af Sverige:
1. Krans
2. Præstens hår, en klassiker fra Södermanland.
3. Lussekat
4. Hjul
5. Jule vildsvin kommer fra Östergötland og ville bringe lykke til slagtning.
6. Julegris
7. Lilje
8. Julevogn, også kaldet gullvagn eller julekors.
9. Lindebarn kommer fra Skåne og kaldes også pågen, er et symbol på
frugtbarhed.
Pak en snor omkring Lindebarnet, og ikke sætte tre stykker dej
på toppen som her.
HUSK at er bagetiden 15-20 min for disse figurer.
Kan fryses. Holdbarhed: 2-3 måneder.
Se alle de bedste opskrifter med Safran
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------