Madbrød er godt
tilbehør til de daglige hverdagsretter. Især som tilbehør til supper og
middagsretter og under pålæg kan det være dejligt med et krydret madbrød med en
eller anden form for fyld
1-2 brød, afhængigt
af størrelsen. Hævetid: ca 1 time. Bagetid: 45 min.
# Ingredienser
25 g gær
3 dl vand
1-2 tsk salt
125 g (ca. 2 dl)
sigtemel
400 g (knap 7 dl) hvedemel
2 mellemstore løg
25 g smør/margarine
peber
2 løg
100 g
spegepølse/salami
2 spsk persille
50 g emmentaler ost
evt. groft salt
* Fremgangsmåde
1. Rør gæren ud i
lidt af det håndvarme vand.
Tilsæt salt og
resten af vandet samt sigtemelet og halvdelen af hvedemelet.
Slå dejen sammen og
ælt den på et melet bord med så meget mel, at den er smidig.
Lad den hæve lunt og
tildækket i ½ time.
2. Hak løgene fint.
Skær pølse og ost i meget små terninger.
3. Ælt dejen med
fyldet - undtagen salt - på et melet bord.
Form den til en stor
kugle, der trykkes lidt flad.
Sæt dejen til
efterhævning i ca ½ time.
Snit et rudemønster
i dejen, eller klip overfladen op i snipper med en saks.
Brødet pensles med
vand og drysses evt. med groft salt (eller lidt hakkede krydderurter).
4. Bag brødet i en
varm ovn ved 200 °C i ca 45 min.
Lad det køle af på
bageristen.
5. Salamibrødet
smager særlig godt til middagssalater samt grønsagssupper.