Kogt budding med tørret frugt og smør var en populær dessert engang. I dag kaldes denne dessert »plum pudding« (de tidligste versioner indeholdt
tørrede blommer; men i dag bruges en blanding af tørret frugt) og serveres
normalt kun ved juletid, men det er en fyldig dessert i vinterperioden. »Duff«
stammer fra en gammel engelsk udtale af »dough«.
4-6 personer
# Ingredienser
2 dl rosiner
2 dl korender
2 dl
sultana-rosiner
5 spsk
cognac eller appelsinjuice
170 g smør, smør, revet
2 store æg, let sammen pisket
5 dl friske franskbrødskrummer
70 g hvedemel
1 dl fint malede, smuttede mandler
100 g lys farin (puddersukker)
3 spsk hakket, kandiseret citronskal
3 spsk hakket, kandiseret appelsinskal
1 tsk apple pie spice (kan udelades)
salt efter smag
friskrevet muskatnød, efter smag
flormelis
VARM KAFFESAUCE
4 æggeblommer
3 spsk vaniljesukker
4-5 dl mælk
2 spsk stærk sort kold kaffe
# Ingredienser
1. Kom den tørrede frugt i en stor røreskål.
Tilsæt cognac eller juice og lad det stå i 20 min.
2. Rør de resterende ingredienser i. Står tildækket i 12
timer.
3. Bring en stor, dyb gryde halvt fyldt med vand i kog.
Fold 1 x 1 meter osteklæde (gaze) 2 gange sammen (i kvarte)
og
kom rigeligt mel på det øverste lag.
Med en ske lægges dejen på midten af klædet.
Pak klædet omkring dejen og form og rul den til en kugle.
Bind klædet godt sammen om dejen med et langt stykke snor.
Pak et stykke solidt stanniol rundt om »kagen«, så den er
helt tillukket.
4. Bind kuglen fast til skaftet af en trægrydeske.
Hæng skeen på kanten af gryden, således at »kagen« hænger i
vandet
uden at nå bunden af gryden.
Tilsæt så meget vand, at kuglen er dækket.
Dæk gryden tæt til med stanniol. Koges i 8 timer.
Tilsæt om nødvendigt mere kogende vand.
5 Hæld vandet fra gryden og lad »kagen« hænge i 4 timer,
til den har fået en fast konsistens.
6. Tilbered saucen.
Kom æggeblommer og sukker i en stor ildfast skål og pisk med
en ske,
til massen bliver cremet.
Under konstant piskning tilsættes mælk.
Sæt skålen i vandbad og pisk i 20 min, til saucen bliver tyk
og
kan dække bagsiden af skeen.
Tag saucen af varmen og rør kaffen i.
Saucen serveres varm
Stanniol og klæde fjernes og »kagen« anrettes på et
serveringsfad.
Flormelis sigtes over kagen, som serveres sammen med saucen.
Se alle de bedste opskrifter med Julemad og Gl. dansk mad
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv:
Madplaner,
Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i
køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------