Der findes i dag et stort udvalg af fisk fra både sø og hav. Denne guide skal hjælpe dig med at vælge de rette.
• Værdifulde fedtsyrer, letfordøjeligt protein, masser af mineraler og fedtopløselige vitaminer gør fisk til et ideelt levnedsmiddel. Al fisk, både mager og fed har en god indvirkning når det gælder kolesterolet i
vor krop.
Flynder hører som søtunge og pighvar til fladfiskene. De
steges hele, fileterne rulles og dampes eller braiseres med eller uden fyld.
Gråsej, eller mørk sej, er en billigere men meget
velsmagende fisk. Kødet er lidt gråt i farven og knap så fast som torskens. Gråsej
kan tilberedes som torsk.
Torsk hører blandt de mest elskede fiskesorter hos os. Det
hvide, faste kød passer fint til at stege, dampe og braisere. Man kan købe den
i tykke rygfileter. tyndere mindre fileter eller hele koteletter med rygben.
Sild er en af vore mest anvendte fiskesorter. Fedtindholdet
varierer mellem 5 og 20% alt efter art, årstid og alder. Sild er basisråvare
for mange forskellige levnedsmidler som røget sild, sardiner, ansjoser og
marinerede sild.
Tunfisk sælges frisk eller frossen som koteletter. Det faste
kød er særlig godt at stege eller grille. Tunfisk konserveres også i stykker i
vand eller olie.
Forel hører tillaksefiskene og lever i strømmende Ferskvands-systemer.
Man skelner mellem regnbue- og bækforeller. Forel steges hel på grillen, i
ovnen, på panden eller koges. Røgede foreller er også en delikatesse.
Laks kan i dag fås til en relativ lav pris. Man kan købe
frisk laks som hel, i fileter eller koteletter. Røget eller gravad laks sælges
som hele sider eller i tynde skiver. Varm røget laks sælges ofte hel.
Fisk skal altid indkøbes med omhu, hvad enten den er frisk
eller frossen. Viden og en god lugtesans er vigtige faktorer ved indkøb. En
frisk fisk kender man på øjne, gæller og på lugten. Fisk som har klare, lidt udstående
øjne, klart røde gæller og ikke lugter fisket, er frisk.
Yderligere friskhedstegn er fast og spændstigt kød. Når det
gælder frisk fiskefilet, må man stole på sin lugtesans og have tillid til sin
fiskehandler.
Frossen fisk skal altid tages ud af pakningen og derefter tø
langsomt på en tallerken i køleskabet. Skyl og tør fisken inden tilberedningen.
Se alle de bedste
tips og gode råd her: Info
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.