En tandoor (/t æ n ˈd ʊər / eller / t ɑːn ˈd ʊər) er en stor urneformet ovn, normalt lavet af ler. Siden antikken er tandoor blevet
brugt til at bage usyrede fladbrød, såsom roti og naan, samt til at stege kød. Tandooren
bruges overvejende i vestasiatiske, centralasiatiske, sydasiatiske og afrikanske
retter: Tandoori.
Tandoorens rødder kan
spores tilbage over 5.000 år til den gamle Indus Valley Civilization, en af de
ældste kendte civilisationer. Standardvarmeelementet i en tandoor er en intern kul-
eller brændeild, som tilbereder mad med direkte varme og røg. Tandoors kan være
helt over jorden eller delvist begravet under jorden. Temperaturer i en tandoor
kan nå 480 °C, og de holdes rutinemæssigt tændt i længere perioder. Derfor
findes traditionelle tandoors som regel i restaurantkøkkener.
Moderne tandoors er
ofte lavet af metal. Variationer, såsom tandoor med gas- eller elektriske
varmeelementer, er mere almindelige til hjemmebrug.
Tandoori kylling er en ret lavet af kylling marineret i
yoghurt og krydderier og stegt i en tandoor.
Retten er nu populær verden over. Den moderne form for
retten blev populær af Moti Mahal-restauranten i New Delhi, Indien i slutningen
af 1940'erne.
Se alle de bedste opskrifter med Tandoori
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog, Grill,
Tøm
køleskab, Mad til 1 person
eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at få succes i
køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------