Navnet har en udpræget italiensk klang, og opskriften siges
da også at være opfundet af nogle italienske immigranter i San Francisco. Fisk
og skaldyr i skøn forening med tomater, hvidløg og olie.
Forberedelsestid 45 min. Tilberedning 35 min. Krævende. Til
6-8 pers. Bedst
24 timer i døgnet
# Ingredienser
7½ dl hvidvin
2 løg, finthakkede
2 laurbærblade
4 kviste frisk timian
1 kg blåmuslinger med skal, rengjorte
30 g frisk basilikum
¾ dl olie
1 grøn peberfrugt, hakket
1 stilk bladselleri, hakket
1 gulerod, hakket
4 fed hvidløg, hakkede
2 spsk koncentreret tomatpuré
3 x 400 g hakkede flåede tomater
2 x 250 g frosne hummerhaler, optøede
500 g fileter af hvid fast fisk
500 g frosne krabbekløer, optøede
1 kg rå kæmperejer med skal
500 g kammuslinger
4 fed hvidløg, finthakkede
2 spsk jomfruolie
* Tilberedning
1. Kom vinen i en stor gryde med halvdelen af de hakkede
løg, to timiankviste, laurbær og blåmuslinger.
Læg låg på og bring i kog. Kog muslingerne i ca. 5 min.
Tag dem op af gryden med en hulske.
Muslinger der ikke har åbnet sig, kastes bort.
Kogelagen sies og stilles til side.
2. Fjern stilkene fra den friske basilikum. Læg bladene til
side.
Bind stilkene sammen til et lille bundt sammen med
timiankviste og laurbær.
3. Olien opvarmes i en stor gryde.
Den anden halvdel af de hakkede løg sauteres i ca. 3 min sammen med
peberfrugt, bladselleri, gulerod og hvidløg.
Tilsæt koncentreret tomatpuré og steg videre i 2 min under
stadig omrøring.
Tilsæt de flåede tomater, det lille krydderurtebundt og
kogevandet fra muslingerne.
Lad denne blanding simre ved lav varme i ca. 10 min.
4. Mens saucen koger, skæres hver hummerhale i tre eller
fire stykker.
Skær fiskefileterne i mindre stykker og knus krabbekløerne
med nøddeknækker eller kødhammer.
Tag blåmuslingerne ud af deres skaller.
Pil rejerne, men lad halerne sidde på.
5. Tag krydderurterne op og kom fisken (ikke muslingerne) i
gryden.
Kog retten ca. 10 min, før muslingerne tilsættes.
Kog videre, til muslingerne er gennemvarme.
6. Basilikumsauce:
Basilikumbladene hakkes fint og røres sammen med hvidløg og
olie.
Den færdige Cioppino smages til med krydderier.
Rør basilikumsaucen i retten og server med nybagt brød.
Se alle de bedste opskrifter med Gryderetter
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.