Regionen Dauphine nær den fransk-italienske grænse kan tage æren for denne berømte kartoffel-ovnret. Bedst 24 timer i døgnet
Forberedelsestid 30 min. Tilberedning 1 time. Let. Til 4
personer, som tilbehør
#
Ingredienser
500 g kartofler
5 dl mælk
1 knivspids revet muskatnød
1 dl piskefløde
1 fed hvidløg, presset eller finthakket
100 g revet schweizerost
* Tilberedning
1. Ovnen forvarmes til 170 °C.
Kartoflerne skrælles og befries for øjne og knaster.
De skæres i tynde skiver med en skarp kniv, eller ved hjælp
af et mandolinjern indstillet på 2 mm.
Se Kokketeknikken nedenfor.
Skiverne lægges i en gryde, dækkes med mælk, og krydres med
salt, peber og muskatnød.
2. Gryden sættes over blusset ved lav varme og simrer stille
og roligt i 5 min, eller til kartoffelskiverne er netop møre, men faste.
Tag kartoffelskiverne op, og stil mælken til side.
Et 20x16 cm ildfast fad smøres med smør, og
kartoffelskiverne arrangeres pænt heri.
3. Mælken koges op og simrer i nogle få min.
Fløde og hvidløg røres i, og koger med endnu i nogle min.
Til sidst hældes mælkeblandingen over kartoffelskiverne.
Retten drysses med revet ost og stilles i ovnen i 35-40 min.
Overfladen skal være gyldenbrun og kartoflerne meget møre.
Kokketips
Retten skal krydres med generøs hånd; ellers kan den godt
komme til at smage lidt fladt.
Mandolinjern
Dette tidsbesparende apparat har indstillelige skær, der
hurtigt snitter kartoflen i skiver eller julienne.
Kartoflen sættes fast på jernets håndtag. Det sikrer en nem
og hurtig arbejdsgang.
Mandolinjernet indstilles på den ønskede tykkelse, her 2 mm.
Se alle de bedste opskrifter med Kartofler
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person, Børnekokke eller Mad på 30 min.