Den traditionelle kombination er hollandaisesauce og friske
grønne asparges. Følg anvisningerne her på Kogebog.dk. Der skal en god sauce til god mad.
Forberedelsestid 10 min. Tilberedning 10 min. Portionen
giver ca. 5 dl sauce / til 4
personer.
Er I kun to, så
halver opskriften.
# Ingredienser
200 g klaret smør (se nedenfor)
3 æggeblommer, stuetemperatur
en knivspids cayennepeber (se Kokketips)
1 tsk citronsaft
salt
* Tilberedning
1. En gryde fyldes halvt op med vand.
Vandet opvarmes til kogepunktet.
Vælg en ildfast skål, der passer ned i gryden. Skålen må
ikke røre vandet.
2. Smørret smeltes i en anden gryde.
Kom æggeblommerne i den ildfaste skål sammen med 3 spsk
vand.
Pisk dem lyse og skummende.
Placer skålen over vandbadet og pisk æggemassen, til den
bliver tyk og cremet i konsistensen.
Tilsæt smørret gradvist. Pisk grundigt mellem hver
tilsætning.
Når al smørret er pisket ind i saucen, sies den ned i en ren
gryde.
Smag den til med cayennepeber, salt og citronsaft.
Saucen kan serveres med det samme eller holdes varm over
vandbadet, godt tildækket med husholdningsfilm.
Kokketips Hvis saucen bliver for kold, vil den
stivne.
Den kan opvarmes langsomt over vandbad.
Bliver saucen derimod for varm, kan den nemt skille.
Saucen kan reddes ved at piske den godt igennem med lidt
koldt vand.
Cayennepeber måles af med spidsen af en kniv.
Vask hænderne, hvis de er kommet i berøring med peberet,
ellers kan det svide ved berøring af øjne og læber.
Hollandaisesauce
Saucen må aldrig blive for varm, det vil få den til at
skille.
Æggeblommer og vand piskes lyse og skummende i en mellemstor
skål.
Skålen placeres derpå i vandbad. Smørret piskes gradvist ind
i æggemassen.
Saucen piskes kraftigt, til den er tyk og luftig.
Den færdige sauce sies ned i en skål og smages til med
krydderier.
Klaret smør
Klaret smør branker ikke så nemt som almindeligt smør og er
derfor velegnet til stegning.
Til 100 g klaret smør: skær 180 g smør i tern.
De kommes i en lille gryde, som placeres over vandbad.
Smørret smeltes langsomt. Undgå omrøring.
Tag gryden af varmen og lad smørret køle let af
Fjern forsigtigt skummet fra overfladen.
Hæld forsigtigt det klarede smør over i en skål.
Lad bundfaldet blive tilbage i gryden.
Bundfaldet smides ud, mens smørret opbevares i en lufttæt
boks i køleskabet.
Se alle de bedste opskrifter på Sauce
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person, Børnekokke eller Mad på 30 min.