En dejlig grundopskrift, hvor man kombinerer fersk og røget
laks. Gratinen er god både som frokost- og middagsret. Laksen kan erstattes af
en anden fisk fx torsk el lign.
Forberedelsestid 20 min. Tilberedning 50 min. Krævende. Til
6 pers.
# Ingredienser
800 g melede kartofler
220 g smør, blødgjort
3 små porrer, fintsnittede
150 g laksekød, uden skind og ben
200 g røget laks, hakket
3 dl fløde
100 g revet emmentaler
40 g smør, i mindre klatter
frisk dild, til pynt
* Tilberedning
1. Skræl kartoflerne og kog dem møre i saltet vand, 25 min.
Hæld vandet fra kartoflerne, damp dem tørre og mos dem med
et kartoffelmosjern.
Rør halvdelen af det blødgjorte smør i og hold mosen varm.
2. Smelt resten af det blødgjorte smør på en pande ved lav
varme.
Sauter porrerne 2-3 min., de må ikke få farve. Hæld
fedtstoffet fra og fordel porrerne i bunden af et stort, ildfast fad.
3 Gå den friske laks efter for ben med en pincet.
Læg laksestykket i en dampindsats og damp den i en gryde
under låg 5-10 min,
til fisken har skiftet farve og let falder fra hinanden.
Pluk den dampede laks i mindre stykker med en gaffel og fordel
laksestykkerne sammen med den hakkede, røgede laks i de mosede kartofler
og bland godt.
4. Varm ovnens grill op.
Kog fløden op i en stor gryde og bland
kartoffel-lakseblandingen heri.
Rør mosen jævn og smag til med salt og friskkværnet peber.
Hæld det hele i gratinfadet oven på porrerne og glat
gratinen ud på overfladen.
Drys den revne ost jævnt på gratinen.
Læg smørklatter øverst og stil gratinen under grillen 2-3
min, til osten er gylden.
Pynt med friske dildkviste.
Kokketips
Man kan bruge saltet eller tørret torsk i denne opskrift.
Læg den tørrede fisk i blød i koldt vand natten over og hæld
iblødsætningsvandet fra. Pocher fisken sagte i mælk med lidt frisk timian, et
laurbærblad eller et par hvidløgsfed, til fisken er mør. Afdryp fisken, del den
i mindre stykker og bland den derpå i kartoffelmosen.
Se alle de bedste opskrifter med Kartoffelgratin
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.