Tilberedes
traditionelt af indmad fra friskslagtet kvæg. Denne ragout havde sin faste plads
i det folkelige liv på prærien. Skal man tro litteraturen og cowboyerindringerne,
jublede kvægarbejderne fra Texas til Canada, når hjerte, lever, milt, nyre,
tunge, eventuelt testikler (»prærieøsters«) og hjerne fra et nyslagtet dyr blev
bragt direkte til den hollandske ovn for at ende som hverdagsragout.
I denne moderne
version, kombineres nyre og kød til en saftig ragout.
4-6 personer – 8
boller
# Ingredienser
1 kg oksekød, fx tykkam, afpudset og
skåret i 5 cm store
terninger
2 spsk hvedemel
2 spsk smør eller vegetabilsk
olie
300 g okse- eller
lammenyre, afpudset,
renset for sener og
hinder, skåret i terninger
1 stort løg, hakket
5 dl oksebouillon
2 tsk
Worcestershire-sauce
1 visk af friske
krydderurter, fx persille, laurbær, timian
salt og friskkværnet
sort peber efter smag
MELBOLLER MED KRYDDERURTER
200 g hvedemel
1½ tsk bagepulver
½ tsk salt
85 g nyrefedt, revet
1 spsk persille,
fint hakket
1 spsk frisk timian,
nippet
salt og friskkværnet
sort peber efter smag
4-6 spsk mælk
# Tilberedning
1. Læg kødet i en
røreskål.
Drys melet over og
vend kødet, til det er dækket.
Sættes til side.
2. Opvarm smør eller
olie i en stor ildfast gryde
ved middel varme.
Tilsæt
kødterningerne i portioner og steg det på alle sider,
til det er brunet.
Hver portion tages
op med en hulske, når den er færdig.
Sættes til side.
Tilsæt ekstra
olie eller smør om nødvendigt.
Tilsæt
nyreterningerne og steg dem på alle sider, til de er brunet.
Tages op af gryden
og lægges over til oksekødet
3. Kom løgene i
gryden og steg dem bløde i 5-7 min.
4. Kom oksekødet og
nyrerne tilbage i gryden.
Rør bouillon, Worcestershire-sauce,
krydderurter, salt og peber i.
Bring det hele i
kog, skru ned for varmen, kom låg på og
lad retten simre i 2
timer.
5. Efter 1½ time
tilberedes melbollerne.
Sigt mel, bagepulver
og salt i en stor røreskål.
Rør nyrefedt,
persille, timian, salt og peber i.
Tilsæt mælken en
spiseskefuld ad gangen under stadig omrøring.
Rør i dejen, til den
får en blød konsistens.
6. Fjern
krydderurtevisken fra gryden.
Ved hjælp af to
store skeer formes 8 melboller, som kommes
ned i den simrende
ragout.
Læg låget på igen og
lad retten simre yderligere 15-20 min,
til melbollerne er
hævet. Smag retten til.
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv fx:
Madplaner,
Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i
køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo
-----------