Af den samme type
franskbrødsdej kan du lave mange forskellige slags brød. Her er vist nogle
forskellige faconer, men du kan også krydre brødene forskelligt - med
kardemomme, anis eller ingefær, og du kan fylde dem med hakkede valnødder,
rosiner eller sukat.
1-2 brød. Hævetid:
ca 45 min. Bagetid: ca 30 min.
# Ingredienser
25 g gær
2½ dl letmælk eller
vand
1 tsk salt
2 spsk olie
600 g (10 dl)
hvedemel
vand, mælk eller
kaffe til pensling
evt. frø til drys
* Fremgangsmåde
1. Rør gæren ud i
håndvarm mælk eller vand og tilsæt salt, olie og det meste af melet.
Slå dejen sammen.
2. Ælt den på et
melet bord, til den er blank og smidig.
Lad den hæve ½ time
på et lunt sted, tildækket.
3. Slå dejen ned og
form den nu, som du har lyst: til aflange eller runde brød, til kranse,
stjerner eller store horn.
4. Lad brødet
efterhæve, hvorefter det pensles med vand, mælk eller kaffe.
Drys med frø eller
krydderier og stil det i en varm ovn ved 200 °C (225 °C for små brød).
Bag store brød ca 30
min, små 10-15 min.
Lad dem køle af på
rist.