Det ser elegant ud
med kuvertbrød til en fin middag. De små kuvertbrød er en af de ting, du praktisk
kan lave på forhånd.
Mens du er i gang,
kan du jo lave en stor portion og lægge lidt i fryseren til en anden lejlighed.
16 horn. Hvile- og
hævetid: ca 5 timer. Bagetid: 15-20 min.
# Ingredienser
25 g gær
2½ dl mælk
1 tsk salt
1 æg
1 æggehvide
500 g (8½ dl)
hvedemel
150 g koldt smør
æg til pensling
* Fremgangsmåde
1. Rør gæren ud i
den håndvarme mælk.
Pisk det sammen med
salt, æg, æggehvide og lidt af melet.
Ælt næsten alt melet i, til dejen er smidig.
2. Læg den i en
meldrysset skål, dæk den til og stil skålen i køleskabet mindst 3½ time.
3. Ælt dejen hurtigt
igennem på et melet bord.
Rul den ud til en ½
cm tyk firkant (se billedserien herunder).
4. Skær 50 g smør i
tynde skiver med en ostehøvl.
Læg det på den
midterste trediedel af dejen.
Fold de to andre
sider over og rul den atter ud til en firkant.
Læg dejen 20 min i
køleskab.
Fortsæt med at skive
smørret, folde det i og rulle ud på et godt melet bord, til der ikke er mere
smør.
Dejen skal endelig
ligge koldt mellem hver gang.
5. Til sidst rulles
dejen ud til to runde plader, der skæres i trekanter, rulles og bøjes som vist
herunder.
6. Lad hornene
efterhæve i 20 min.
Smør dem med
sammenpisket æg og bag dem i en varm ovn ved 225 °C i 15-20 min.
Lad dem køle på
bageristen.
Croissants
1. Rul den
koldthævede dej ud til en firkant på et melet bord med let hånd.
2. Skær 1/3 koldt
smør i tynde skiver, der fordeles på 1/3 af dejen.
Fold den ind over smørret.
3. Rul dejen ud igen
og læg den 20 min. i køleskabet.
Gentag til alt
smørret er brugt op.
Læg dejen koldt.
4. Rul dejen ud i 2
runde plader.
Skær hver plade ud i
8 trekanter.
5. Tril dem til horn fra den brede ende.
Tips: Croissants egner sig glimrende til at fryse
ned. Pak dem i mindre portioner i fryseplastposer, der lukkes tæt til. Husk at
skrive dato på pakkerne.
Holdersig ca 1 måned.