Lækre og sunde rugboller med masser af smag, der passer perfekt
til madpakken, sandwiches eller frokost. Få opskriften lige her
Ca 20 boller.
Hævetid: ca 45 min. Bagetid: 15-20 min.
# Ingredienser
40 g gær
2½ dl vand
1 spsk salt
2 spsk olie
1 æg
125 g (2½ dl) groft
rugmel
150 g (2½ dl) sigtemel
250 g (ca 4 dl) hvedemel
evt sesamfrø
* Fremgangsmåde
1. Rør gæren ud i
det håndvarme vand. Pisk salt, olie og æg sammen.
Bland de to ting.
2. Hæld alt rugmelet
og sigtemelet i samt halvdelen af hvedemelet.
Slå dejen sammen.
3. Hæld den ud på et
melet bord og ælt den grundigt igennem.
4. Stil den til hævning,
tildækket, et lunt sted i ½ time.
5. Slå dejen ned og
ælt den igennem.
Rul den ud til en
eller to lange pølser, der deles i 20 stykker.
Tril dem til boller,
der efterhæver 15 min. på bagepladen.
De kan evt. pensles
med æg og drysses med sesamfrø eller havregryn, men det er ikke nødvendigt.
6. Bag bollerne i en
varm ovn ved 200 °C, på midterste ribbe, i 15-20 min.
Lad dem køle af på
bageristen.
Frysning af rugboller
De nemme rugboller kan let fryses ned når de er kølet lidt
af. Ved brug efter frost skylles bollerne hurtigt under vandhanen, vandet
rystes af igen og de bages ca 4-5 min ved 200 °C varmluft.
Så er rugbollerne sprøde og lækre igen.
Hvorfor gik det
galt?
Dejen hæver ikke:
Enten har væsken
været for kold, så der slet ikke er kommet gang i hævningen-eller også har den
været forvarm, så gæren er død.
Dejen breder sig
under hævningen:
Der har været for
varmt, hvor dejen har stået.
Brødet er for tungt:
Hævetiden har været
for kort - eller der er for meget fedtstof i dejen.