Det tager fire dage
at bage et rugbrød af surdej helt fra grunden, men når først surdejen er
fremstillet, er rugbrødet let at lave. Opskriften her er til et stort brød
(1900 g) og passer til en brødform på mindst 2 l. Opskriften kan fordobles, og
brødene kan fryses.
# Ingredienser og
Tilberedning
1.-2. dag
Surdej:
2 dl kærnemælk
200 g groft rugmel
1 tsk salt
1 dl vand
*
Rør alle
ingredienserne sammen i en skål.
Dæk skålen med
plastfilm og lad den stå ved stuetemperatur i to døgn.
3. dag
1 portion surdej (som
ovenfor)
7½ dl lunkent vand
1 tsk salt
200 g
skårne/knækkede rugkerner
200 g fuldkorns-rugmel
350 g hvedemel
*
Rør surdejen
grundigt sammen med de øvrige ingredienser i en stor skål, brug evt. en
røremaskine.
Dæk skålen med plastfilm eller et viskestykke og lad dejen hæve til næste dag.
4. dag
Den færdighævede dej
fra dag 3.
2½ dl lunkent vand
500 g groft rugmel
Rapsolie til pensling af form og brød
*
Rør vand og rugmel i
dejen.
Tag en portion dej
fra til surdej (ca samme mængde som den oprindelige surdej - bruges næste gang,
du skal lave rugbrød), kom den i en beholder og drys den med 1 tsk salt.
Dæk med plastfilm
eller låg og stil surdejen i køleskab, hvor den kan holde sig i ca 1 måned.
Smør en stor
brødform med rapsolie.
Hæld rugbrødsdejen i
og glat den ud med fingrene, som du har gjort våde med koldt vand.
Lad brødet hæve i 6
timer.
(De næste gange du bager rugbrød, er surdejen, som du tog fra, blevet så god,
at du kun behøver at lade brødet hæve 2-4 timer).
Prik brødet med en
gaffel og pensl med rapsolie.
Bag brødet i 1 time
og 45 min ved 200 °C nederst i ovnen.
Tag brødet ud af formen med det samme og lad det køle af på en rist.
Tips:
Hvis du synes, at
skorpen bliver lidt for hård, kan du rulle rugbrødet ind i et viskestykke og
lægge det i en plasticpose, mens det stadig er lidt lunt. Den kondensfugt, der
opstår i plasticposen gør skorpen lidt blødere.
Energi pr. 100 g:
1000 kj (240 kcal) 1 skive vejer måske 30-50 g.
Energifordeling: Protein 10 % (6 g) Kulhydrat 85 % (50 g) Fedt 5 % (1 g)
✅ Bliv inspireret på Kogebog.dk - prøv også Madplaner, Min
kogebog, Tøm køleskab,
Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få de bedste
opskrifter med Kogebog.dk nemlig. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.