Aborre. Engelsk:
Perch Latin: Perca fluviatilis
Sæson: Hele året. Højsæson: Maj - september
Fredning: Der kan være lokale fredninger i gydeperioden marts-maj
Holdbarhed: Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved
indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 °C.
Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5
°C - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.
Anvendelse: Kødet på aborren har en god og fast struktur og
kan tilberedes med eller uden skind.
Med skind: Skællene skrabes af og fileten skæres i passende
stykker. Eventuelle sideben fjernes.
Skindet ridses og steges på skindsiden på en non-stick pande med lidt olie og
ved høj varme. Filetterne skal steges under pres. Stil en gryde eller en mindre
pande ovenpå for at holde fisken nede. Steg til den er næsten færdig.
Servér til en god cremet hvidvinssauce og letkogte grønsager.
Uden skind: Vendes i æg og mel og steges, eller drysses med
salt og peber og steges.
I ovn: Filetterne ridses og steges let på begge sider. Fordel grønsager i et
ildfast fad, læg fisken ovenpå og drys med salt og peber, evt med ost, og bag
det i ovnen i ca 15 min med kraftig overvarme.
Frysning: 3-6 mdr ved -18 °C.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de
anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.
Aborren er en almindelig ferskvandsfisk i Danmark. Den
findes i næsten alle søer og damme samt i mange vandløb. Langs Østersøens
kyster og i mange fjorde går aborren ud i brakvand. Den findes i øvrigt over
næsten hele Europa og det nordlige Asien.
Kendetegn: Aborre er en rovfisk, som primært lever i
ferskvand.
Den er høj og fladtrykt fra siden og har en kraftig rygfinne med hårde pigge.
Fiskens skæl er tykke og grove og har vækstringe som kan bedømme aborrens alder
ligesom åreringene på et træ. Aborrens farve kan variere fra lys til mørk og
den har nogle tydelige lodrette striber, som skjuler den i vegetationen.
Levested: Aborren er en udbredt fisk og kan findes i stort
set alle danske søer, åer og floder, samt i brakvand og saltvand hvis
saltkoncentrationen er lav. Desuden findes arter indenfor aborrefamilien i
Europa og Asien. Herfra er den blevet eksporteret til bl.a. Australien, New
Zealand og Sydafrika.
Føde: En aborre er en stimefisk og jager i flok. Den er
aktivt søgende om dagen, men går til ro om natten. Aborren lever af bl.a.
skaller, løjer og krebs og efterhånden som den bliver større også af mindre
artsfæller.
Størrelse: Aborren er en langsomt voksende fisk, som er
afhængig af gode miljøforhold og føde for at trives. Under normale vækstforhold
vokser aborren til 25-30 cm i løbet af de første 8-10 år. Aborren har et
mindste fangstmål på 20 cm og det tager ca 5 år at nå denne størrelse. Den
bliver sjældent over 50 cm og 2 kg.
I søer med megen føde til de helt små aborrer og uden andre
rovfisk, opstår de såkaldte “tusindbrødre” samfund hvor fiskene sjældent bliver
større end 10-15 cm.
Aborren i brakvand vokser hurtigere pga. et rigt udbud af fødevarer.
Kønsmodning: Hannerne bliver kønsmodne omkring 2-3 år og
hunnerne når de er omkring 3-6 år. Gydningen foregår på lavt vand om foråret
omkring april/maj måned når vandet er ca 7-8 °C. En stor hun kan lægge op til
300.000 æg.
Fiskeart: Ferskvandsfisk, brakvandsfisk
Ernæring: Mager fisk (0-2 g fedt pr. 100 g fisk)
Voksen vægt: 2,6 kg
Opskrifter med aborre
Tilbage til Råvarer.