Beef Wellington er et hæderkronet restaurantnummer. En
oksefilet dækkes med duxelle: en blanding af sauterede skalotteløg og
champignon
Forberedelsestid 1 time + 15 min afkøling. Tilberedning 1
time 15 min. Krævende. Til 6 pers.
# Ingredienser
1½ kg oksefilet
1¼ dl olie
1 lille gulerod, hakket
1 lille løg, hakket
1 lille porre, hakket
½ dl madeira eller sherry
½ liter oksebouillon
50 g smør
2 skalotteløg, finthakkede
1 fed hvidløg, finthakkede
500 g små champignon, finthakkede
800 g butterdej
10 skiver parmaskinke
1 æg, sammenpisket
* Tilberedning
1. Stil ovnen på 220 °C. Puds oksefileten af.
Bind kødstykket op med ufarvet bomuldsgarn med 2 cm
mellemrum.
2. Hak kød og sener, som er skåret fra fileten.
Sauter det i olie sammen med hakket gulerod, løg og porre
til blandingen er gylden.
Tilsæt madeira og skrab grønsager og kød godt fra bunden.
Kog blandingen ind til en sirupsagtig konsistens.
Hæld bouillonen på og lad denne sauce simre ved lav varme 1
time, mens resten af retten tilberedes.
3. Varm en pande, der kan tåle at komme i ovnen, op ved høj
varme og
hæld resten af olien på panden.
Brun fileten pænt på alle sider og krydr den med salt og
peber.
Stil panden i ovnen og brun fileten videre; 5 min, hvis man
ønsker kødet meget rødt,
10 min, hvis man ønsker kødet mellemrødt og 15 min, hvis man
ønsker det næsten gennemstegt.
Tag dog højde for kødstykkets tykkelse.
Tag kødet op fra panden og lad det køle af
4. Smelt smørret på en pande og sauter skalotteløgene klare
heri.
Tilsæt champignon og hvidløg og sauter, til blandingen er
næsten tør.
Stil blandingen til side.
5. Rul butterdejen ud på en melet bordplade til et rektangel
ca. 35 x 50 cm.
Flyt dejen over på en bageplade beklædt med bagepapir.
Stil dejen i køleskabet, evt. dækket af husholdningsfilm.
6. Tag dejen ud på bordpladen og skær den til, så den minder
om et tykt kors.
Gem den dej, der skæres fra.
Rul det yderste af hvert ben af korset lidt tyndere ud med
kagerullen.
7. Læg skinken på dejen og læg herpå halvdelen af
champignonblandingen.
Der må ikke komme væde med.
Klip snoren af oksefileten, krydr den med salt og peber og
læg den på dejen.
Læg resten af champignon-blandingen på kødet.
Pensl kanterne af kødet med pisket æg og pak dejen rundt om
kødet.
Pres sammenføjningerne grundigt sammen.
8. Læg pakken på en bageplade beklædt med bagepapir, med
sammenføjningen nedad.
Skær dejresterne i tynde strimler og lim dem på dejen med æg
i et gittermønster.
Pensl hele pakken med pisket æg og snit til sidst et par
ridser i dejen øverst,
så dampen kan slippe ud.
Stil pakken i ovnen 5 min ved høj varme, dæmp derpå varmen
til 200 °C og bag fileten 20 min.
9. Tag den indbagte oksefilet ud af ovnen og lad den hvile
10 min et lunt sted.
Skum saucen fra punkt 2 for evt. urenheder og server den til
kødet i en sauceskål.
Skær Beef Wellington i skiver og server den varm.
Kokketips
Beef Wellington er en ret af engelsk oprindelse, lavet af
filetbøf overtrukket med paté og duxelles, pakket ind i butterdej og bagt.
Nogle opskrifter inkluderer at pakke det overtrukne kød ind i en crêpe eller
parmaskinke for at bevare fugten og forhindre det i at gøre bagværket blødt.
Se alle de bedste opskrifter med Wellington eller Oksefilet
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.