Cayennepeber er af peberfrugtfamilien Capsicum annuum, der i øvrigt hører til natskyggerne, ligesom tomat og kartoffel. Den har intet med almindelig sort og hvid peber at gøre, hverken smagsmæssigt eller botanisk.
De fire vigtigste i Capsicumfamilien er den grønne, kødfulde
peberfrugt, vi kender, den der bliver rød og gul i moden tilstand. Den næste,
og stærkere, i rækken er spansk peber eller paprika, en rød art, der danner
basis for paprika. Så følger den endnu stærkere chilipeber og endelig kommer
den mindste af chilipeberne, pimento. Og det er som om de små pimentos
kompenserer i styrke. Jo mindre jo stærkere. De stærkeste af dem danner basis
for cayennepeber.
Frugterne tørres og pulveriseres, en proces, der oven i
købet intensiverer styrken. Så det er et krydderi, der skal bruges med den allerstørste
varsomhed. En knivspids er i reglen nok. Typisk bruges cayennepeber i fiske- og
skaldyrssupper, og her mest i de legerede (bisquer) for ligesom at tage toppen
af det svulmende. Og så bruges cayenne i krydrede og grønne gryder, som de
laves under varmere himmelstrøg.
Formodentlig har cayennepeber også en desinficerende
virkning.
Se de bedste opskrifter med Cayennepeber
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, -
prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------