Champignon, Psalliota, importeredes tidligere fra Frankrig, men siden 1920'rne har man her i Danmark udviklet en champignonindustri, og fundet frem til dyrkningsprincipper, der bringer et ensartet produkt frem. Det
har betydet, at champignonen har nået et prislag, der gør den til hverdagsmad.
Ikke blot er vi selvforsynende, men nu eksporteres der danske champignoner.
Dyrkede champignoner fås i en lys og en brun version. I
daglig tale kaldes den brune markchampignon, men den er lige så dyrket som sin
lyse slægtning. Dyrkede champignoner skal være faste, runde og lukkede.
Størrelsen spiller ingen væsentlig rolle for smagen. Mørknede, let åbne
champignoner smager også udmærket og kan altid bruges i fx saucer og gryder,
selvom de har sat ungdommens skønhed og spændstighed over styr. De må dog ikke
være slappe.
Og så importerer vi (mark)champignoner fra Frankrig.
Vilde champignoner findes i mange arter, her må man
konsultere en svampebog for nærmere redegørelse. Med skal det, at vilde
champignoner altid vokser på jord (og ikke på en stub, fx), og at vilde mark-
eller rettere agerchampignoner hyppigst ses på græsplæner, enge og anden flad
mark. De er lyse, har beigerosa lameller og en meget karakteristisk
champignonduft.
Sæsonen for agerchampignon begynder i juli og strækker sig
helt ind i september.
Istandgørelsens første bud hedder spar på vandet. De suger
vand og smagen forringes. Bedst er det at skære rodskiven af og bare tørre
hatten med et fugtigt stykke. Er det ikke nok, kan de skylles kortest muligt i
(rindende) koldt vand og trykkes tørre straks derefter. Gerne senest muligt før
brug.
Champignoner bruges i næsten al mad: friske, skivede i
salater, smørdampede, flødestuvede eller stegte som tilbehør - eller i
gratiner, tærter og souffleer.
De kan fryses. Bedst i retter eller lage, men de har en
tendens til at blive seje.
Se de bedste opskrifter med Champignon
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, -
prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------