Citronen er uundværlig i køkkenet. Ganske vist er den for syrlig
i smagen til at bruges som spisefrugt, men den friske saft - og aromatiske skal
- bruges som smagsingrediens i mangfoldige spiser, lige fra bagværk og desserter
til marinader og fiske- og kødretter.
Saften fra citroner indeholder nemlig masser af B- og
C-vitamin samt jern, kalk og magnesium, der kan gøre underværker for din krop.
Citron.
Engelsk: Lemon. Latin: Citrus limon
Sæson: Dansk: -. Import: hele året
Holdbarhed: 3-6 uger ved 10-12 °C, 1-3 uger ved
stuetemperatur
Anvendelse: Anvendes bl.a. i desserter, marinader og til
fisk og fjerkræ. Svind: ca 35%
Frysning: Ja, skallen rives, saften presses ud, begge dele
fryses. Hele frugten kan hakkes og bruges til frysetøj.
Citron stammer fra Sydasien og har været dyrket i både
Lilleasien og Kina i flere tusinde år.
Saracenerne havde bragt citroner med til Italien og i 1200-tallet dyrkede man
citroner i både Italien og Spanien. Da guldfeberen rasede i Californien i 1849,
kostede en citron 1 US$ stykket. Med de høje priser og den store efterspørgsel,
blev det hurtigt interessant at dyrke citroner. 10 år senere var produktionen
så stor at der også var grundlag for en produktion af citronsaft, -olie og
pektin.
Det har gjort Californien til den næststørste producent i verden, næstefter
Italien.
Herhjemme kunne man førhen kun få friske citroner på visse
tider af året, resten af tiden havde man de små plastikflasker med koncentreret
citronsaft stående. I dag kan man få friske citroner hele året.
Citroner indholder ca. 6-7% citronsyre og har et højt
indhold af C-vitamin. Citron er ikke rar at spise alene, men den er perfekt som
smagsgiver til både kolde og varme retter og drikke.
Opskrifter med Citron
Tilbage til Råvarer.