Mange kender nok bedst figen i flad form fra barndommens madpakker, men den friske frugt er en dekadent delikatesse, man også bør unde
sig selv.
Figen er en slægt med ca. 800 arter, som er udbredt i alle
tropiske egne med enkelte i varmt tempererede områder. Det er træagtige lianer,
buske og træer med hvid mælkesaft. Bladene er for det meste enkle,
tilsyneladende med ét akselblad, som dog i virkeligheden er to sammenvoksede.
Figen.
Engelsk: Common fig. Latin: Ficus carica
Sæson: Dansk: -. Import: friske: juli-september, tørrede fås
hele året
Holdbarhed: 5-7 dage ved 2-6 °C. Friske figner skal spises
hurtigt. Tørrede figner har god holdbarhed, hvis de opbevares tørt, køligt og
lufttæt.
Frysning: Friske figner kan fryses hele eller skåret i
stykker. Kan fryses i 6-10 måneder.
Anvendelse: Skylles før brug. Svind: ca 5%
Frisk figen anvendes naturel, i desserter og kan spises til ost.
Tørret figen anvendes til konfekt, i bagværk eller kogte og
flamberede til dessert.
Figner kan spises både friske og tørrede. I tørret form kan
de bruges i mysli, konfekt og som snacks. De friske figner kan spises, som de
er (spis bare skallen også). Eller spis fignerne på ristet brød med ricotta
eller gedeost og honning. Som mange andre frugter, gør friske figner sig også
godt som det søde indslag i en salat, gerne i selskab med sprøde og bitre
elementer. Og endeligt fungerer de friske figner også rigtig godt som topping
på fx havregryn, -grød eller yoghurt.
Figner har været dyrket i Middelhavsområdet i flere tusinde
år. Man har ved Jordan floden fundet fossile figner, som var mere end 10.000 år
gamle.
Omkring 1575 havde spanske bosættere frugten med til
Amerika, og Californien er idag verdens 2. største producent af figner, på
trods af at amerikanerne ikke bryder sig om dem.
Figner modner ikke ordentligt efter plukning og bør derfor
først plukkes når de er modne. Når de er plukket, har de en kort holdbarhed på
8-10 dage. Friske figner er let fordærvelige og skal helst anvendes med det
samme.
Vælg figner som er fyldige og giver efter ved et let tryk og
undgå dem som er hårde og har ødelagt skind.
Figen er en frugtstandssamfrugt, dannet af en krukkeformet
blomsterstand, med mængder af små blomster indeni. Når den er moden er den blød
og mørkegrøn eller blåviolet.
Frugtkødet er meget sødt, da det har et stort indhold af sukkerarter.
Figen fås mest tørret, men man kan godt få friske figner i butikkerne hen på
efteråret.
Opskrifter med Figen
Tilbage til Råvarer.