Før i tiden var
henkogning og saltning den eneste måde, man kunne præservere madvarer på til
senere brug. Men i vore dage har fryseren næsten helt fortrængt både
henkogningsglas og salttønder. Det er ikke uden grund, for fryseren er et
yderst praktisk hjælpemiddel i den daglige husholdning. Ikke alene er den en
glimrende opbevaringsplads for fødevarer, men den letter os i madplanlægningen
og sparer penge på husholdningsbudgettet.
En af de vigtigste
fordele ved en fryser er dog, at man kan lave mad, når man har tiden til det.
Frugten kan fryses
ned lige efter plukningen og syltes senere.
Skroget fra en kogt eller stegt kylling kan pakkes i frysefolie, så man senere
kan koge suppe på det. Tilbudsvarer kan fryses ned og senere omdannes til
færdigretter, der ligger klar til en af de rigtig travle dage.
Råvarerne
Ved frysning,
akkurat som ved syltning, gælder det, at de bedste råvarer giver de bedste
resultater. Det allervigtigste er at bruge friske varer. Pak produkterne ud,
straks du kommer hjem med dem - hvad enten de er købt hos grønthandleren, i
supermarkedet eller direkte hos bonden.
Stammer råvarerne
fra egen have, skal de være helt nyhøstede og renses og nedfryses samme dag.
Emballage
Indpakningen af
frysevarer er ikke blot et spørgsmål om at holde tingene adskilte og nedpakkede
i mindre portioner. Man skal sørge for at bruge den rigtige fryseemballage, som
forhindrer at varerne tørrer ud og mister værdifulde næringsstoffer. Emballagen
forhindrer desuden bakterieangreb og at fx isen kommer til at smage af fisk.
Fryseposer kan være
af plast eller folie. Plastposer er praktiske, fordi de fås i mange forskellige
størrelser, og fordi de smyger sig om emnet, hvilket især er nyttigt, når man
har med uregelmæssige stykker at gøre. Husk at trykke luften ud af plastposen,
før den lukkes til med en clips eller med frysetape.
Folieposer er gode
til »våde« ting, til løsfrossen frugt og for eksempel til hakket kød.
Almindelige
plastposer duer ikke.
De er for tynde og beskytter ikke varen godt nok - desuden går de for nemt i
stykker.
Alufolie fås i en
ekstra kraftig kvalitet, der er egnet til frysevarer.
Læg en plastpose uden om, så folien ikke bliver revet i stykker af de andre
varer i fryseren.
Aluforme er også velegnede som fryse-emballage. De er praktiske til
gryderetter, saucer eller supper samt til opbevaring af tærtebunde eller fx
franskbrød. De kan købes med eller uden låg. Har formen intet låg, må den
dækkes med frysefolie og evt. pakkes ind i en plastpose.
Plastbokse fås i
mange forskellige størrelser, som regel med eget låg. Som aluformene er de
velegnede til færdigretter og de kan bruges igen og igen.
Husk at skrive dato,
indhold og evt. antal personer på alle frysevarer.
Genbrug
Adskillige former
for fødevareemballage - plastbægre fra mejeriprodukter, plastbakker, hvori der
har været margarine, salater, marmelade eller lignende - kan sagtens bruges som
fryseemballage, blot tingene rengøres grundigt.
Glas, derimod, er ikke velegnet til nedfrysning, man kan nemlig ikke være
sikker på, om de springer ved nedfrysningen, hvilket kan forårsage den
utroligste ravage i fryseren. Brug i stedet glassene til syltetøj og lignende.
Selve
nedfrysningen
Hvis man vil gøre
sin fryser til en økonomisk gevinst, må man lægge sig tre nøgleord på sinde:
kvalitet, hurtighed og properhed.
Man opnår ikke et
bedre produkt ved at fryse det ned. Med andre ord, hvis man fryser den fineste
frugt og de bedste grønsager ned, opnår man også de bedste resultater, når man
sætter den færdige mad på bordet.
Hurtighed er
nødvendig for at fødevarerne skal bibeholde smag og næringsværdier. Lad
tilberedte varer køle hurtigt af, inden de fryses ned ved laveste temperatur
(visse frysere har en hurtigfrysningsknap til dette formål). Det er også klogt
at pakke frysevarer i mindre portioner, som naturligvis fryser hurtigere end
større.
Løsfrysning bruges
især til bær, men man kan også bruge metoden til grønsager, frikadeller,
æbleskiver og andre emner, som det ikke er praktisk at fryse fast sammen. Man
breder bærrene ud på en bageplade eller i en bradepande (som kan gå ind i
fryseren), der er foret med alufolie. Når bærrene er helt frosne, pakkes de ned
i mindre portioner i aluposer, fryseforme med låg eller i fryseplastposer.
Rengøring af
fryseren
Man rengør sin
fryser samtidig med at man afrimer den, hvilket bør ske 1-2 gange om året, alt
afhængigt af hvilken type fryser, man har, og hvor tit man lukker den op.
Tag stikket ud.
Fjern eventuelt frysevarer, pak dem ind i aviser og læg dem fx i en stor kasse,
der er foret med aviser. Læg et tykt lag aviser ovenpå.
Sæt en skål med
varmt vand i fryseren, så går afrimningen hurtigere.
Vask og tør fryseren
grundigt, inden madvarerne lægges på plads igen.
Gå i øvrigt frem
efter brugs- og rengøringsanvisningen.
Tips
Optøningstid
varierer meget. Små portioner tør hurtigere end større. Optøede fødevarer skal
spises eller tilberedes så hurtigt som muligt.
Fryseretter må ikke fryses ned igen, når de først har været optøet.
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.