Hönökaka fra Bohuslän er et fint madbrød, som stammer fra Hönö
i Göteborgs skærgård. En rigtigt nydelse når det serveres nybagt og er stadig
meget populært
Hjemmebagt hönökaka plejer også at være mere fast i det, når
de er friske, end de kommercielt fremstillede.
Forberedelse 30 min + hævning. Tilberedning 4-5 min pr.
plade. 8 stk.
Ingredienser
50 g gær
1 l mælk
½ dl flydende margarine eller olie
½ dl lys sirup
1 spsk salt
6½ dl rugmel
1,7-1,8 l hvedemel
Tilberedning
1. Smuldr gæren ud i en skål.
Lun mælken til 37 °C og hæld fedtstoffet i.
Opløs gæren i lidt af væsken.
Tilsæt resten af væsken sammen med sirup, salt, rugmel og
det meste af hvedemelet.
Ælt dejen smidig, gerne i maskine, til den slipper skålen.
Dæk skålen til og lad dejen hæve ca. 30 min.
2. Tag dejen op på et melet bord og ælt den hurtigt igennem.
Sæt en bageplade ind i ovnen og opvarm den til 275 °C.
Del dejen i 8 stykker og tril dem til boller.
Læg dem på bagepapir på bordet og lad dem hæve under
et klæde 20-30 min.
3. Rul en bolle ud ad gangen, gerne med en ternet kagerulle
til en cirkel, ca. 30 cm i diameter.
Læg kagerne, en ad gangen på den varme plade i ovnen.
4. Bag midt i ovnen i 4-5 min, eller til kagen har fået lidt
farve.
Fortsæt med resten.
Læg kagerne oven på hinanden og dæk dem med et klæde,
så de holder sig bløde og saftige.
Hönökaka fra Bohuslän:
Pr. portion 1/8 kage: Energi: Kcal 95 = kJ 400
Kulhydrat 18 g Protein 3 g Fedt 1 g (9%) Fibre 1 g
Tips
Hönökaka er godt brød at bruge i sandwichtærter!
VARIATION
Et endnu sundere brød får du ved at erstatte
1 dl af hvedemelet med 1 dl havreklid og ½ dl
af rugmelet med ½ dl hvedekim.
Følg i øvrigt opskriften.
Med en ternet kagerulle opnår du samme effekt,
som når du "prikker" overfladen med en gaffel
eller lignende, det modvirker dannelse af blærer.
Hönökaka er traditionelt lavet med ternet kagerulle,
men en gaffel kan give samme virkning.
Grundopskriften giver et lidt sejt brød.
Hvis du vil have en sprød konsistens, tilsætter du
2 tsk hjortetaksalt ved trin 1.
En hönökaka er en form for flad, blød, lys brødkage,
opkaldt efter Hönö i Göteborgs skärgård, og oprindelig
bagt af folk i skærgården og omegn.
Brødet bages i runde flade stykker men sælges
normalt i halvrunde dele
INFO: Hönökaka produceres kommercielt af Pågen (tidigare Pååls
bageri) og af Åkes Äkta Hönökaka, der har specialiseret sig i hönökakor.
Brødet er lokalt traditionel mad, der tidligere blev bagt af
fiskerfamilier og bønder i området. Ligesom ved knækbrød hullede man brødene i
midten for at kunne hænge dem op på stænger. Man gemte brødet længe, og ofte
blev det først spist, når der var blevet tørt og hårdt. Hjemmebagt hönökaka
plejer også at være mere fast i det, når de er friske, end de kommercielt
fremstillede. Den hjemmebagte udgave er stadig meget populært lokalt som en
form for delikatesse. Ved julemarkeder og lignende arrangementer sker det, at
hjemmebagt hönökaka sælges i store mængder.
Se alle de bedste
opskrifter med Boller
Se alle de bedste opskrifter med Brød
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.