En høker var en person, der under beskedne former solgte levnedsmidler og andre varer. Ordet bruges første gang i 1400-tallet, og indtil 1800-tallet var der tale om omvandrende handlende med eller uden torveplads.
I anden halvdel af 1800-tallet får flere høkere forretning.
Hvis høkeren kun solgte levnedsmidler, kaldtes han spækhøker, da spæk (det
tyske ord for flæsk) var den vigtigste af høkerens varer.
Fra 1840 ansøgte spækhøkerne om blot at blive kaldt høker
for at slippe af med det tyske ord, men flere og flere foretrak fra denne tid
betegnelsen viktualiehandler.
Det var denne type handlere, der først solgte leverpostej -
især efter opførelsen af eksportsvineslagterierne på Christianshavn (1864) og
på Østerbro (1866) hvor der blev en masse svinelever i overskud, når baconet
var blevet eksporteret til England.
På nutidsdansk bruges ordet høker spøgende eller
nedsættende.
En høkerbajer er en flaske øl som er købt hos en købmand
el.lign. og drikkes på et offentligt sted.
Se madopskrifter med høkerbajer: øl
Se de bedste opskrifter med Høker
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------