Aftensmad Hovedret Arbejdstid: 25 min. Ovntid: ca 1 time. Let at lave. Mellem pris. 4 personer
# Ingredienser til Høkerfad:
300 g nakkekam eller mellemkam uden spæk
750 g kartofler
2 løg
1 laurbærblad
2 kviste timian
40 g smør
1 dl pilsner, lys øl eller vand
1 dl bouillon
20 g hvedemel (2 spsk)
salt og peber
Endvidere:
4 tynde skiver bacon
300 g kalvelever
*
Sådan laves Høkerfad:
1. Skær kødet i tynde skiver.
Vend det i salt- og peberblandet mel.
2. Skræl kartoflerne og skær dem i skiver eller terninger.
Pil og skiv løgene.
3. Brun smørret på en pande.
Svits løgene klare heri, og tag dem op.
Svits først svinekød et og dernæst leveren.
4. Fordel halvdelen af kartoflerne i et velsmurt ovnfast
fad.
Drys med salt og peber.
5. Fordel kødskiver og løg herover.
Læg laurbærblad og timiankviste ved og dæk med resten af
kartoffelskiverne.
Krydr med salt og peber.
6. Hæld øl (vand) og bouillon ved, dæk fadet med alufolie
og sæt det i ovnen ca 1 time ved 225 °C.
7. Steg baconen sprød.
Skær leveren i tern og steg den få min. i baconfedtet.
8. Anbring bacon og lever øverst og server med råkostsalat
og groft brød til, fx Fuldkornsbrød.
Høkerpande:
Ingredienserne kan også steges møre på panden hver for sig,
blandes til sidst og serveres med sprød bacon og hakket persille.
INFO:
En københavnsk høker (kobberstik af G.L. Lahde 1820)
En høker er en person der ejer eller driver en mindre
købmandsforretning el.lign. også om forretningen. Ordet bruges første gang i
1400-tallet, og indtil 1800-tallet var der tale om omvandrende handlende med
eller uden torveplads. I anden halvdel af 1800-tallet fik flere høkere forretning.
Hvis høkeren kun solgte levnedsmidler, kaldtes han spækhøker,
da spæk var den vigtigste af hans varer. Fra 1840 ansøgte spækhøkerne om at
blive kaldt høker for at slippe af med det tyske ord. Flere og flere foretrak
titlen viktualiehandler.
Det var denne type handlende, der først solgte leverpostej –
især efter opførelsen af eksportsvineslagterierne på Christianshavn (1864) og
på Østerbro (1866) - hvor der blev svinelever til overs, når baconet var
eksporteret til England.
Høkernes ret til udskænkning af øl og brændevin bortfaldt
med Beværterloven af 10.5.1912.
På nudansk bruges ordet høker spøgende. Ordet høker stammer
fra middelhøjtysk hoker 'kræmmer'.
Se flere opskrifter
med Nakkekam
Se flere
opskrifter med Gryderetter
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min
kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad
til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------