Frokost Forret Arbejdstid: 1 time. Trækketid: 4 timer. Bagetid: 1½ time. Geleringstid: mindst 4 timer, gerne til næste dag. Svær at lave. Høj pris. Fryse-egnet. 6-8 personer.
# Ingredienser
til Hønsepaté:
1 ung høne (ca 1½ kg)
300 g kogeflæsk
200 g skært kalvekød
Marinade:
1 dl (halv)tør hvidvin
1,5 dl hvid portvin
1 spsk friskhakket timian (evt. 1 tsk tørret)
Endvidere:
2 æg
ca 3 tsk salt
10-12 tørrede madagascarpeberkorn
250 g champignon
25 g smør
Til formen:
8 tynde skiver spæk
2 kviste timian eller estragon
Bouillon:
hønseskrog
¾ l vand
1 kvist timian
1 laurbærblad
5 hele peberkorn
4 kviste persille
1 lille løg
1 hel nellike
Gelé:
4 dl hønsebouillon
1 æggehvide
1 æggeskal
4 blade husblas
Form: 2 liter
*
Sådan laves Hønsepaté:
1. Pisk ingredienserne til marinaden sammen.
2. Befri hønen for skind. Gem det.
Skær brystkødet fra og skær det i strimler.
Læg strimlerne i et fad og hæld halvdelen af marinaden
over.
Lad kødet trække svalt mindst 4 timer.
Fars:
3. Skær resten af kødet fra benene og kom det i en kødhakker
sammen med flæske- og kalvekødet. Gem skroget.
Rør farsen med resten af marinaden, æg, salt og fint knuste
madagascarpeberkorn.
6. Skær rodskiven af champignonerne, skyl dem kort under
rindende, koldt vand og tør dem.
Hak dem.
Smelt smørret og svits champignonerne heri et par min.
Lad dem blive kolde og rør dem i farsen.
Lad den hvile tildækket og svalt et par timer.
7. Lad brystkød-strimlerne dryppe af i en sigte og rør
marinaden herfra i farsen.
8. Beklæd formen med tynde spækskiver.
Læg fars og kødstrimler lagvis i formen.
Pres farsen sammen, fordel timiankviste over og dæk med
hønseskindet.
Undersiden skal vende nedad. Læg låg på formen eller dæk
med alufolie.
9. Bag pateen i vandbad i en 175 °C varm ovn ca 1½ time.
Vandet må kun gå godt halvt op om formen. Lad den blive kold
under let pres.
Bouillon:
Hak skroget i mindre stykker med en tung, skarp kniv.
Kom skrogstykkerne i en gryde. Hæld ca ¾ l vand ved.
Indholdet skal netop være dækket, så gryden må ikke være for
stor.
Tilsæt timian, laurbærblad, peberkorn og persille.
Pil løget, tryk nelliken i og læg det i gryden.
Kog bouillonen ved svag varme og under låg en times tid. Si
den.
Sådan laves Gelé:
1. Kom bouillonen tilbage i gryden og lad den blive næsten
kold, hurtigst i koldt vandbad.
Pisk æggehviden og den knuste æggeskal i.
Varm suppen langsomt op til kogepunktet, lad den koge 10 min.
uden låg og si den gennem en sigte foret med et fint klæde eller et tyndt lag
pladevat.
2. Læg husblassen i blød i koldt vand 6-8 min.
Varm 4 dl af hønsebouillonen op, kom den afdryppede husblas
i og rør, til den er opløst.
Lad den køle lidt af.
3. Fjern skindet fra pateen og hæld evt. overskydende væde
fra.
Hæld 2 dl af skyen over pateen. Hæld den resterende sky i en
skål.
Stil den koldt mindst 4 timer, gerne til næste dag.
4. Løsn forsigtigt pateen med en spids kniv, dyppet i varmt
vand.
Vend forsigtigt pateen ud og skær den i skiver.
Server den hakkede sky til.
Med Bondebrød. Flûtes, surbrødsflûtes, Agurker,
salt-, Cornichons eller Aspargessalat, kold til.
Tips: Patéen kan fryses uden gelé. Holdbarhed: 2-3
måneder.
Se flere
opskrifter med Høne
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min
kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad
til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------