Haren hører til det almindeligste vildt i Danmark. En hare skal være ung, helst ikke over et år gammel. En ung hare vejer 2-3 kilo, den har tynde, dunede ører, der rives let. Er haren ved godt huld, og det skal den være, ellers kan den være syg, er den bred over ryggen og halen er kort og tyk.
Haren skal hænge 4-6 dage efter vægt, vejrlig og alder. Det har den i reglen
bag sig, når den købes hos vildthandleren.
Haren skal befries for størknet blod og gås efter for hagl,
før den parteres. Det sker ved at klippe brystkassen af på begge sider nær
rygfileterne, og skære bove og køller løs. Så har man altså 2 bove, 2 køller og
hareryggen, der regnes for mest delikat. Man kan befri haren for hinder, før
eller efter at den er stegt, det er en temperamentssag. Regn med, at en (ikke
udtaget) hare på et par kilo giver mad til 4 eller 6, alt efter
tilberedningsmetode. Harens kød er proteinrigt, men magert, derfor kræver det
meget fedtstof ved stegningen, og smager særdeles godt i tilberedninger med
fløde.
Vær varsom med spækomvinding, en for kraftig røget saltet
flæskeskive kan stjæle harens egensmag, specielt hvis den er ung. Rigeligt smør
og hyppig drypning kan udmærket erstatte spækket. Kødet må aldrig stege eller
koge tørt. Marinering af hare anbefales hovedsagelig til gamle dyr. Det mørner
kødet og den kraftige vildtsmag mildnes. Ungt harekød bør kun marinere et par
timer, gammelt gerne til næste dag.
Haren kan være inficeret med toxoplasma, en parasit, der
almindeligvis ikke skader voksne mennesker. Men det skal understreges, at
gravide bør undgå at istandgøre og tilberede harer, fordi en eventuel infektion
kan skade fosteret. Der er dog intet i vejen for at spise retter med hare.
Jagtsæson: 1.10.-18.12.
Se de bedste opskrifter med
Hare
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min
kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad
til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------