Æbler - til hverdag
og fest. Duftende, indbagte æbler er en virkelig delikatesse. Det meste
kan laves i forvejen, så det er en perfekt dessert til gæster
Til 4 personer. Tilberedningstid:
½ time. Hviletid: 1 time. Bagetid: 25 min. Fryseegnet
# Ingredienser
Dej:
180 g (3 dl)
hvedemel
150 g smør
2 spsk vand
Fyld:
4 mellemstore æbler
25 g koldt smør
2 spsk melis
1;2 dl finthakkede
mandler
1 tsk kanel
1 æg
* Fremgangsmåde
1. Hak smørret i
melet på køkkenbordet.
Gnid det derefter
mellem fingrene, til blandingen er grynet.
Tilsæt 1 spsk koldt vand og ælt dejen sammen.
Hvis den er for tør,
kommer man endnu en spsk vand ved.
Ælt dejen sammen med
let hånd og pak den ind i alufolie.
Lad den ligge koldt i 1 time.
2. Skræl æblerne og
fjern kernehuset.
De skal være hele.
Hvis de er meget
hårde, bør man koge dem i lidt sukkerlage, til de er halvmøre.
Lad dem dryppe godt
af.
3. Rør smørret til
fyldet blødt med sukker; rør hakkede mandler (gem evt. 1 tsk til pynt) og kanel
i.
4. Rul dejen ud og
del den i 4 firkanter.
Stil et æble midt på
hver og fordel fyldet i dem.
Luk dejen op om
æblerne og tryk alle kanter fast til.
5. Stil æble
pakkerne på bagepladen og tænd for ovnen (200 °C).
6. Pisk ægget og
pensl dejen.
Drys med en blanding af melis og hakkede mandler eller måske perlesukker.
7. Bag æble pakkerne
i ca. 25 min, til de er gyldne.
Lad dem køle lidt
af, inden serveringen.
8. Indbagte æbler
serveres lune med let pisket fløde til - eller en vaniljesauce, hvis man har
hang til
det søde.