Jordbærret er, botanisk set, den opsvulmede blomsterbund af
plantefamilien Fragarias blomster (rosenfamilien). Der er forskellige sorter,
og hver sort har sine karakteristika. En af de ældste og bedste danske sorter
er Dybdahl, der kendes på sin klartrøde farve og det ofte kamformede bær. Men Dybdahl
har stort set veget pladsen for to hovedsorter: Zephyr og Senga Sengana.
Hertil kommer nye sorter, fx. Dania.
Zephyr er det tidligste, med store, røde bær. Kødet er
mildt, sødt og velsmagende, og det er allerbedst friskplukket. Det kan dog også
både syltes og fryses. Senga Sengana kommer lige i hælene på Zephyr, og det er
et mørkt rødt bær, der kan være rødt langt ind i kødet. Det har den kraftigste
smag og egner sig derfor særdeles godt til frysning og syltning. Dania kan være
lidt uregelmæssigt kamformet, før det er helt modent. Det store, fuldmodne
Dania-bær er oftest kegleformet. Bærret, der er modstandsdygtigt over for
jordbærrets naturlige fjender, er et ret fast bær, der tåler transport og
frysning, og det er noget der tæller, når der skal avles og transporteres i
stor målestok.
Zephyrs officielle sæson går fra sankthans, avlerne angiver
26.6.-8.7.
Senga Sengana fra 5.7.-22.7. og endelig kommer Dania ind
over fra 9.7.-5.8.
Er vejret med jordbærrene, det vil sige moderat regn, god
sol og nogen vind, kan sæsonen forlænges med en uge i begge ender.
Endelig er der skovjordbærret, der desværre ikke er i
almindelig handel herhjemme. Det er et lille, aromatisk bær, der topper og
lysner lidt ved stilkefæstet, er lidt fastere i kødet og udmærker sig ved en
krydret og koncentreret aroma.
Resten af året importerer Danmark jordbær fra varmere
himmelstrøg, hovedsagelig fra Israel.
Køb hele, smukke bær med haser. Skyl dem kort og koldt og
senest muligt og fjern haserne efter skylning, ellers bliver bærret hurtigt
vandet. Jordbær kan som nævnt fryses, mest praktisk i mindre portioner (med
eller uden sukker) så hele portionen bruges og genindfrysning undgås.
Holdbarhed i fryser op til 1 år, men det er altid bedst at
fryse kortest muligt.
Jordbær er rige på jern og C-vitaminer.
Se de bedste opskrifter med
Jordbær
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min
kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad
til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------