Aftensmad Hovedret. Arbejdstid: 30 min. Stegetid i alt: ca 2 timer. Middelsvær at lave. Høj pris.
6 personer.
# Ingredienser
til Kalvenyresteg:
2 kg kalvenyresteg, gerne med nyre
1 fed hvidløg
salt og peber
50 g smeltet smør
5 dl bouillon, bordvin eller vand
Sauce:
5 dl stegesky
1 dl (piske)fløde fra Thise eller Naturmælk
Jævning: 1 spsk maizenamel
eller 1½ spsk hvedemel og ½ dl vand
*
Sådan laves Kalvenyresteg:
1. Sæt ovnen på 170 °C.
Afpuds stegen og rids fedtsiden på kryds og tværs med en
skarp kniv.
Undgå at skære ned i kødet.
Gnid stegen med salt, peber og hvidløg.
2. Anbring stegen på risten over bradepanden med fedtsiden
opad.
Pensl med smeltet smør, hvis fedtlaget er sparsomt.
Sæt stegen i den varme ovn. Steg den ¾ time.
3. Lad stegen vente tildækket i 10 min. uden for ovnen.
Hæld bouillonen i bradepanden og fortsæt stegningen endnu ¾
time.
Spæd med bouillon, vand og/eller vin, hvis bradepanden ser
ud til at koge tør.
Øs jævnligt med skyen under stegningen.
4. Tag bradepanden ud.
Sæt ovnvarmen på 225 °C.
Si skyen fra, eventuelt direkte over i saucegryden.
Sæt kødet tilbage i den meget varme ovn og giv det 10 min.,
til det har fået en god farve.
Tag stegen ud, dæk den til, fx med alufolie, og læg et
viskestykke over.
Lad den stå således og hvile mindst 10 min., før der skæres
af den.
Så fordeler varmen sig i kødet, der bliver ensartet rosa, og
saften bliver hvor den er.
Sauce:
5. Skum skyen og kog den op i en gryde sammen med fløden.
Rør en jævning af (Maizena)mel og vand og rør den i saucen.
Lad den koge kort, krydr med salt og peber og lad den koge
yderligere nogle min.
Anretning:
6. Skær først fileten (over benet) helt fri.
Vend stegen og skær så mørbraden (under benet) helt fri.
Skær kødstykkerne i pæne skiver og læg dem hurtigt på plads,
så stegen ser hel ud og holder varmen.
Skær en eventuel nyre i skiver og læg den ved kødet.
Server straks og server saucen til.
Pillekartofler, bagte kartofler, Annakartoflereller
Hasselbackkartofler
går fint til.
Tips: Ligeså Grønsager, smørdampede, lad
årstiden bestemme.
Glaserede løg og hele smørsvitsede champignon er også godt
tilbehør.
Hvis der har samlet sig 2-3 spsk fedt på skyen, er det en
god ide at bruge den til at lave en opbagt sauce:
Varm fedtet i en gryde, rør melet ud heri og lad det brune
under omrøring for god varme, spæd med stegesky og fløde, smag til med salt og
peber og lad saucen koge 5 min.
Se alle de bedste opskrifter med Kalvekød
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------