Karljohan svamp, populært navn for svampearten Spiselig
Rørhat, Boletus edulis. Navnet stammer fra den svenske konge Karl XIV Johan,
som angiveligt holdt meget af at spise svampen. Den er også blandt Europas mest
eftertragtede spisesvampe.
Karljohan. Engelsk: Cepe, King Bolete, PennyBun og Porcini.
Latin: Boletus edulis
Sæson: Dansk: august-oktober. Import: -
Holdbarhed: 2-3 dage ved 2-4 °C
Anvendelse: Den skylles let. Undgå at bruge for meget vand
da rørene absorberer meget fugt.
Karljohan kan spises rå, ristes eller koges.
Frysning: Egnet. Skivede Karljohan svampe kan fryses
direkte eller smørdampes og bør kun bruges i sammenkogte retter efter optøning.
De kan blive seje. Kan kun opbevares i max 3 måneder pga. smørret.
Karljohan kaldes også spiselig rørhat. Navnet har den fået
efter den svenske konge Karljohan XIV, der holdt meget af at spise svampen.
Det er også en af Europas mest eftertragtede svampe.
Den kan findes under bøgetræer på morbund eller under
grantræer, og hatten bliver normalt 10-15 cm i diameter.
På oversiden er den brun eller gråbrun med en lidt fedtet overflade. På
undersiden har den ikke lameller, men små runde rør og de ses tydeligt.
Undersiden er hvid på de unge svampe, men går over i gullig og siden grøn,
efterhånden som svampen bliver ældre.
Kødet på Karljohan svampen er hvidt og smagen er mild og
nøddeagtig.
Opskrifter med Karljohan
Tilbage til Råvarer.