Karpen er en ferskvandsfisk. Den kan blive over en meter lang og opnå en vægt på op til 8 kilo. Og så kan den blive meget gammel. Karpekendere hævder at kunne fastslå karper på flere hundrede år. Kroppen er høj og tæt, den er mørkt grøn på ryggen, gylden på siderne og bugen er lys. Overlæben er udstyret med to skægtråde, antenner, som karpen bruger, når den
sonderer vandet for føde, hovedsagelig småfisk. Karpen er bedst, det vil sige fedest,
i vintermånederne.
Både den vilde karpe (lystfiskerkarpen) og den
(dam)opdrættede er sjældne hos fiskehandleren og skal bestilles. Et eksemplar
på 1½-2 kilo er at foretrække. Så er karpen stor nok til at have udviklet smag,
men ikke for gammel og grov.
Karpen lever i søer, floder og andre vandløb så at sige over
hele Europa, værdsat som en fin spisefisk. I slaviske lande bruges den som
helligdagsfisk og nytårsfisk. Sæsonen er november-marts.
Se de bedste opskrifter med Karpe
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------