Aftensmad Hovedret. Arbejdstid: 25 min. Trækketid: ca 20 min. Court-bouillon: 20 min. Kogetid, fisk: ca 20 min. Svær at lave. Mellem pris. 4-6 personer.
# Ingredienser
til Karpe, blåkogt
1 frisk, helst levende, karpe (ca 1½ kg)
2 dl hvidvinseddike
Court-bouillon:
gællerne fra fisken
1½ l vand
1 dl hvidvinseddike
1 spsk salt
1 løg
1 gulerod
1 laurbærblad
6 hvide peberkorn
1 bdt persille
*
Sådan laves Karpe, blåkogt
1. Klip gællerne af fisken og gem dem.
Skær eller klip gatåbningen fri og træk herefter indvoldene
ud af fisken oppe ved gælleåbningen.
Tør fisken indvendigt, men skyl den ikke og rør i det hele
taget mindst muligt ved den, ellers ødelægges det fine slimlag, der er en
forudsætning for blåfarvningen.
2. Lun eddiken og stænk den over fisken.
Lad den stå og trække en snes min.
Court-bouillon:
3. Kog imens en court-bouillon.
Læg gællerne i en gryde, dæk med vandet, tilsæt eddike,
salt, det pillede, delte løg, den skrællede, delte gulerod, laurbærblad,
persille og peberkorn.
Kog court-bouillonen 20 min. under låg og si den. Lad den
svale af.
4. Kom den næsten kolde court-bouillon i (fiske)gryden.
Anbring fisken i gryden, helst på en rist, og bring court-bouillonen
til lige under kogepunktet.
Fjern eventuelt skum uden at røre fisken.
Lad fisken mørne for svag varme under låg i ca 20 min.
Lad den trække nogle min. i lagen.
Anretning:
5. Hæv fisken på risten eller lemp den forsigtigt op af
gryden.
Anbring den på en (hvid) tøjserviet og fold servietten let
op omkring, så fisken holdes tør og varm.
Skal det være på den gammeldags facon, skal fisken lægges »i
krum«, det vil sige, at den skal næsten »bide sig selv i halen«.
Server straks.
Tips: Kun helt friske, allerhelst levende, fisk egner
sig til blåkogning.
Hvide kartofler, smeltet smør og reven peberrod er klassisk
tilbehør.
Andre saucer, fx Beurre Blanc Sauce, Hollandaisesauce
eller Hvidvinssauce til fisk er også velegnede.
Kold kan fisken nydes med Flødepeberrod eller Gribichesauce
og Flûtes
eller Butterdejssnitter.
Har du lidt fiskesuppe eller skrog/hoved (i fryseren), kan
court-bouillonen beriges med det.
Se de bedste opskrifter med Karpe
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper
dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------