Dessert. Arbejdstid: ca 1 time. Kogetid: ca 35 min. Afkøles: ½ time. Iblødlægning: 1-2 timer. Tid at stivne: 2-3 timer. Svær at lave. Mellem pris. (10-12 personer)
# Ingredienser
til Kejserinde-ris
150 g grødris (ca 2 dl)
1 l (sød)mælk
1 stang vanilje
40 g sukker (ca ½ dl)
Gelé:
1½ dl hindbærsaft (eller anden rød frugtsaft)
4 blade husblas
Fyld:
300 g forskellige tørrede frugter
(fx dadler, svesker, rosiner, papaya, figner, abrikoser)
5 cl likør eller cognac
50 g mandler (1 dl)
Endvidere:
5 dl piskefløde
6 blade husblas
Abrikossauce:
2 ds abrikoser (a 425 g)
1-2 tsk vaniljesukker
3-4 spsk citronsaft
Randform
*
Sådan laves Kejserinde-ris
Risengrød:
1. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Gem dem.
Bring mælken i kog i en tykbundet gryde og tilsæt de
skyllede ris under omrøring sammen med den flækkede vaniljebælg.
Lad risene koge møre under låg ved svag varme, til al mælken
er opsuget.
Rør sukkeret i den varme grød og rør, til det er opløst. Rør
vaniljekornene i.
Lad grøden blive kold. Fjern vaniljebælgen.
Gelé:
2. Udblød husblasen i koldt vand i 5-8 min.
Opvarm frugtsaften til kogepunktet, knug husblasen fri for
væde og opløs den direkte i den varme saft.
Hæld geléen i bunden af formen og lad den stivne i køleskab.
Fyld:
3. Skær de tørrede frugter i små terninger.
Abrikoser skal udblødes og koges inden brug.
Læg de udskårne frugter i likør eller cognac i mindst 1
time.
4. Skold, smut og hak mandlerne groft.
5. Rør frugt og mandler i den kolde grød. Pisk fløden stiv.
Læg husblasen i koldt vand 5-8 min.
6. Tag husblasen op og smelt den over vandbad med det vand,
der hænger ved.
Vend flødeskummet i risblandingen.
Tilsæt den afsvalede håndvarme husblas under omrøring.
7. Fordel rismassen oven på den stivnede gele i formen og
stil desserten koldt 2-3 timer.
Abrikossauce:
8. Purér abrikoserne gennem en sigte eller blend dem til en
ensartet masse.
Tilsæt vanilje, citronsaft og ca 1½ dl abrikoslage fra
dåsen.
Anretning:
9. Vend risdesserten over på et fad og server den kolde
abrikossauce til.
Tips: Hvis desserten har svært ved at slippe formen,
kan den dyppes kort i varmt vand, inden den vendes ud på fadet.
I stedet for abrikossauce kan
desserten serveres med en Hindbærpurésauce.
Friske abrikoser kan bruges.
Skold, flå og del dem, tag stenen ud og lad frugten mørne i
sukkerlage, se Fersken
Melba.
Se alle de bedste opskrifter med Dessert
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------