Mælkebøtte eller løvetand er en slægt af stauder med pælerod
og nogle få, hule stængler, hver med en endestillet kurv. Bladene er
rosetstillede. Slægten består af ca. 1000 apomiktiske arter, der er inddelt i
sektioner.
Mælkebøtte: Engelsk: Dandelion, leaves. Latin: Taraxacum
Officinale
Sæson: Dansk: marts-maj. Import: -
Holdbarhed: 1-2 dage ved 2-4 °C.
Anvendelse: Skær planten af med en skarp kniv lige under jorden, så alle
bladene stadig sidder fast på rodstokken. Skyl dem fri for jord, og pluk de små
blade af. Kassér altid de gamle blade fra året før. Hvis du bleger planten, kan
du sikre dig en mindre bitter smag i dine mælkebøtteblade. Det er en gammel
tradition, som fx blev brugt i de engelske herregårdshaver. Skær bladene af
mælkebøtten, sæt en kasse, en spand eller en urtepotte over (husk at stoppe
hullet til). Når planten skyder, bliver bladene lyse og knap så bitre. Når
bladene bliver ældre, kan du blanchere dem og stuve dem som spinat. De er også
gode i en suppe og altid oven på kartoffelmos.
Kan anvendes til
salat, the, snaps eller mælkebøttehonning.
Frysning: Nej
Mælkebøtten har i mange århundreder været brugt som
lægeplante. Bl.a. har den været anvendt som vanddrivende middel eller mod
nyrelidelser, diarre og sur opstød. Og man ved idag at mælkebøtten har en
gavnlig effekt på fordøjelsen.
Mælkebøtten er en vildtvoksende plante, hvis unge, friske
blade, gule blomster og roden kan anvendes.
Opskrifter med Mælkebøtte
Tilbage til Råvarer.