Matjes er hentet i det hollandske ord maatjes (tysk: Mädchen), der betyder lille pige. I denne forbindelse hentydes der til en meget ung sild, en sild, der er gydeklar, men som endnu ikke har gydt første gang. På dette tidspunkt er silden specielt fed og lækker, parat som den er til at opfylde naturens krav om artens beståen. I Holland nedlægges matjessild i let saltlage og spises uden
yderligere tilberedning. I Danmark er den oprindelige matjessild ikke i
almindelig handel. Det, vi herhjemme forstår ved en god matjessild, er en
langsomt modnet kryddersild.
Der er dog ingen regler for brugen af ordet matjessild, og
kvaliteten svinger. Det er vigtigt, at den er fed (islandsk) og at den er
langtidsmodnet, det leverandøren kalder »gammeldags modnet«. Der er kontrol med
brugen af dette ord. En gammeldags modnet sild er modnet mellem 9 og 18
måneder.
Se de bedste opskrifter med Matjessild
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm
køleskab, Mad til 1
person eller Mad på 30
min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------