I det jødiske køkken indgår nogle ingredienser, der ikke gør i det danske, og som de fleste ikke lige ved hvad er, eller hvor man køber. Vi har her en liste over nogle af de vigtigste, samt et par andre ting.
Matzos / matzemel: anvendes meget ofte. Matzos er en slags
knækbrød, der spises i forbindelse med de jødiske helligdage Pesach, hvor man
ikke spiser syrnet brød til minde om flugten fra Egypten, hvor man ikke kunne nå
at lade brødet hæve, men var nødt til at nøjes med at bage flade ‘knækbrød,’
før man skyndte sig afsted i hælene på Moses.
I dag spises der stadig matzos til Pesach hvert år, men
først og fremmest bruges en form for rasp af pulveriserede matzos kaldet
matzemel.
Hvis du ikke går op i kosher, kan du godt erstatte det med
rasp i nogle opskrifter, men det er ikke helt det samme.
Matzemel har nogle andre egenskaber end almindelig rasp, det
suger mere væske, og det bliver mere sprødt. Hvis du fx vil prøve at lave kneidlach
– matzokugler – er du nødt til at bruge matzemel.
Du kan heldigvis købe det online og bor du i København har
du også muligheden for at kigge forbi Gil’s Deli der ligeledes har matzemel på
hylderne. Meny i Hellerup har også matze – brødene – på hylderne i deres
osteafdeling.
Hvad er der særligt ved matze? Det er usyrede flade brød. Det lyder nærmest som
knækbrød.
Det
benyttes som bindemiddel i farsretter, æggekager, i stedet for mel, i
æbleskiver, som fyld i suppe, steges som toast, men er altid opblødt i vand.
Kan
erstatte mel og rasp, men mel og rasp, kan ikke erstatte matze.
Det
gør tingene lidt svampede, og får det til at have en ret lækker struktur. Det
er lavet af hvidt hvedemel, bagt hurtigt, og ved meget høj varme. Således,
forhindrer man det i at blive syrnet.
Opskrift:
2
æg og 1 skive matze, udblødt i 30 min, trykket lidt af væsken fra, men ikke for
meget.
Tilsæt
evt. fetaost, eller anden smag.
Bag
den på panden i fedtstof, vendes på halvvejen.
Du
vil opleve en æggekage, der bliver lækker og svampet.
Hvis
du ikke tilsætter feta, kan den også spises med syltetøj.
2
plader matze udblødt 10 min i koldt vand, dryppet godt af, og 1 æg
blendes/piskes i.
Så
er der klar til æbleskiver, lettere kan det da ikke være !
Se
www.mosaiske.dk
Butikken
på Lyngbyvej - ved Hans Knudsens Plads, højre side, ind mod byen, sammen med
kosher slagteren.
Fabriksfremstillet matza fra Jerusalem
Alternative navne:
Matzah,
matza, Matzo
Type Fladbrød
Matzo, matzah eller matza (jiddisch: מצה matsoh, hebraisk: מַצָּה
matsa; flertal matzot; matzos af Ashkenazi jødisk dialekt) er et usyret fladbrød, der er en del af det jødiske køkken og danner et integreret
element i påskefestivalen, hvorunder chametz (surdej og fem korn, der i henhold
til jødisk lov kan syres) er forbudt.
Som Torah fortæller, befalede Gud jøderne at skabe dette
specielle usyrede brød. I påsken spises det som et fladt, knækbrød-lignende
brød eller bruges i retter som brødkrummer og i den traditionelle matzo-bollesuppe.
Matzo, der er kosher til påske, er i Ashkenazis tradition begrænset til
almindelig matzo lavet af mel og vand. Melet kan være fuldkorn eller raffineret
korn, men det skal enten være hvede, spelt, byg, rug eller havre. Nogle
sefardiske samfund tillader, at matzoer indeholdende æg og frugtsaft bruges i
hele ferien. Påske- og ikke-påske-matzo kan være blød eller sprød, men den
sprøde "knækbrød"-type er tilgængelig kommercielt de fleste steder.
Blød matzo er lavet i hånden og ligner pita.