Mayonnaise (eller majonæse som det i 1986-2012 godt måtte staves), er en
creme af blandt andet æggeblommer, som har et utal af anvendelsesmuligheder.
Prøv mayonnaise i dag.
Den samlede tilberedningstid og arbejdstid er ca 15 minutter
#Ingredienser til mayonnaise:
1 pasteuriseret æggeblomme
¼ tsk salt
1 tsk citronsaft eller eddike
1 dl olie
1 tsk dijonsennep
*
Sådan laver du mayonnaise:
Start med at piske æggeblommen godt med salt og peber.
Tilsæt herefter citronsaft.
Tilsæt nu olien dråbevis, indtil æggeblommen bliver
tykflydende.
Herefter tilføjes olien i en tynd stråle under fortsat
piskning.
Smag slutteligt til med salt, peber og eventuelt
dijonsennep.
Og så er din mayonnaise klar til at blive brugt.
Tips til mayonnaise
Mayonnaisen som den bruges i dag stammer oprindeligt fra
Provence i Frankrig. Navnet mayonnaise og dens oprindelse er mere omdiskuteret.
Nogle mener at ordet stammer fra oldfransk, mens endnu andre mener, at en by på
Minorca i Spanien lægger navn til mayonnaisen.
Ikke desto mindre er mayonnaisen i dag brug meget i retter hos
danskerne. Du kan fx bruge mayonnaise i en omgang hjemmelavet remoulade til
pomfritterne eller fiskefrikadellerne.
Du kan se,
hvordan du laver en hjemmelavet remoulade her.
Men mayonnaisen kan også bruges til meget andet. Prøv fx at
lave din helt egen coleslaw salat. Du finder opskriften på coleslaw her.
Hvis mayonnaisen skiller, er det er let trick:
Tilsæt straks 1 spsk koldt vand og pisk kraftigt. Hvis den
ikke bliver tyk igen, begynd forfra med en ny æggeblomme og rør den skilte
portion i lidt efter lidt, i stedet for olie.
Du kan også forsøge at lave mayonnaisen med forskellige
smage. Vi vil her give dig et lille udvalg:
Aïoli –
hvidløgsmayonnaise
Rør mayonnaisen med olie, tilsæt 1-2 fed knust hvidløg, lidt
citronsaft og hvid peber. Blend det med en lille kold kogt kartoffel. God som
dip til grønsager eller til fiskesuppe.
Karrymayonnaise
Smag mayonnaisen til med ca. 1 tsk karry.
Krydderurtemayonnaise
Tilsæt hakkede krydderurter. Gerne blandinger af flere
slags.
Tomatmayonnaise
Tilsæt ca. 5 udblødte og hakkede soltørrede tomater.
Chilimayonnaise
Rør 1-2 tsk sambal oelek, harissa eller anden chilisauce i
mayonnaisen
Velbekomme, og god fornøjelse med mayonnaisen.