Spiselig Morkel er ikke almindelig i Danmark og men delikat. Det er en rigtig god spisesvamp. Selvom det er en god spisesvamp, skal man altid huske at tilberede svampen grundigt, da den ellers kan give
mavepine
Morkel, spiselig. Engelsk: Morel. Latin: Morchella esculenta
Sæson: Dansk: april-maj. Import: -
Holdbarhed: 6-7 dage ved 2-4 °C. Skal opbevares i løst
lukket pose.
Anvendelse: Spiselig Morkel er en af vore bedste
spisesvampe, og den egner sig fint til at tørre.
Inden tilberedning og/eller tørring skal svampen skæres op og renses grundigt,
da der meget let sætter sig jord, blade og smådyr i kamrene i hatten og i den
hule hat og stok.
Må kun skylles med vand lige inden tilberedning.
Den fine morkelsmag kommer godt frem i stuvninger.
Morkler må ikke spises rå, da de kan være giftige.
Frysning: Egnet. Svampen smørdampes og bør kun bruges i
sammenkogte retter efter optøning. De kan blive seje. Kan kun opbevares i max 3
måneder pga. smørret.
Morkel er 10-20 cm høj med en rund okkerbrun til gråbrun
hat, der er kamret som en bikage og fastvokset til stokken. Stokken er hvidlig
til creme, let furet med en kornet overflade.
Spiselig Morkel vokser på muldjord i lerede eller kalkrige
løvskove, parker, kirkegårde og haver fra slutningen af april til begyndelsen
af juni alt efter vejret. Man finder den også tit i bevoksninger på
fæstningsanlæg.
Forvekslingsmuligheder er bl.a. kegle-morkel, der har en
kegleformet hat. Den er også spiselig.
På sandjord under nåletræer vokser en meget giftig
dobbeltgænger (på trods af navnet): Spiselig Stenmorkel. Dens hat er
hjerneagtigt snoet og ikke kamret.
Opskrifter med spiselig morkel
Tilbage til Råvarer.