Den
græske moussaka minder om den italienske lasagne, men består af lag af
auberginer og kartofler i stedet for pasta. Kog gerne en ekstra portion kødsauce
til en hurtig pastaret en af de efterfølgende dage eller til fryseren.
Moussaka med salat
4
personer. Er I kun to , så halver opskriften.
Arbejdstid:
ca. 1 time. Stege/bagetid: 1 time og 15 min. Fryseegnet uden salat
#
Ingredienser til Moussaka med salat:
500
g hakket lamme- og/eller oksekød
2-3
spsk olie
2
løg
4-5
fed hvidløg
1 tsk
tørret timian
½ tsk
stødt kanel
500
g tomater (evt. 1 dåse hakkede)
salt
og friskkværnet peber
750
g kartofler
1
stor aubergine
Topping:
25
g smør
25
g hvedemel
3 dl
mælk
3 æg
½ tsk
salt
friskkværnet
peber
½ tsk
fint revet muskatnød
Salat:
500
g tomater
1
agurk
1
lille salatløg
100
g salatost eller fetaost
12
sorte græske Kalamata oliven
2 spsk
olie
Tilbehør:
evt. brød
*
Sådan
laver du Moussaka med salat:
Brun
kødet i en tykbundet gryde med olie.
Tilsæt
hakkede løg. og steg i nogle min.
Tilsæt
finthakket hvidløg, timian, kanel og hakkede tomater, og kog kødsaucen i 10
min.
Smag
til med salt og peber.
Skræl
eller skrub kartoflerne, og skær dem i 3-4 mm tykke skiver.
Kog
dem i letsaltet vand i 10 min.
Dryp
dem af. og læg dem taglagt i et smurt ovnfast fad.
Drys
med salt og peber, og læg kødsaucen over kartoflerne.
Skær
auberginen i skiver, og steg dem på en pande med olie i ca. 4 min. på hver
side.
Fordel
aubergineskiverne på kødsaucen.
Smelt
smør i en gryde, drys hvedemel i, og bag det igennem.
Tilsæt
gradvist mælk, og kog den tykke sauce i ca. 5 min. under omrøring.
Køl
lidt af.
Del
æggene i blommer og hvider, og pisk hviderne stive.
Rør
æggeblommerne i saucen, og vend æggehviderne forsigtigt i.
Krydr
med salt, peber og muskatnød.
Fordel
toppingen over kødsovsen, og sæt fadet i ovnen ved 175 °C i 45 min., til
moussaka'en er gylden på toppen og gennembagt.
Bland
en salat af tomatstykker, agurkestykker og salatløg i ringe, oliven og olie.
Server
den rygende varme moussaka med salaten og evt. brød.
Pære med blåskimmelost og
sukkerpinde
4
personer. Er I kun to , så halver opskriften. Arbejdstid:
45 min. Hævetid: 1 time. Bagetid: 20 min.
#
Ingredienser til pære med blåskimmelost og sukkerpinde:
4
store modne pærer (evt. pocherede)
200
g blåskimmelost fx Stilton (stuetemperatur)
Sukkerpinde:
25 g
gær
1½
dl vand
1 æg
50
g smør
375
g hvedemel
1 spsk
sukker
Pynt:
1
lille æg
3 spsk
perlesukker
brøndkarse
eller små grønne salater
*
Sådan
laver du pære med blåskimmelost og sukkerpinde:
Smuldr
gæren, og rør den ud i lunkent vand.
Tilsæt
sammenpisket æg, smeltet smør, og gradvist hvedemel og sukker.
Ælt
dejen glat og smidig, og lad den hæve i ca. 1 time.
Tril
dejen til en pølse, og del den i 50 små stykker.
Tril
dem til lange, 3 mm tynde stænger på et meldrysset bord.
Læg
dem på bageplader med bagepapir, og lad dem hæve i 20 min.
Pensl
stængerne med sammenpisket æg, og drys med perlesukker.
Bag
dem ved 175 °C i ca. 20 min., og afkøl dem på en rist.
Server
stykker af skrællet moden eller pocheret pære med tempereret blåskimmelost og
sukkerpinde.
TIPS:
Kan du ikke udstå blåskimmelost, så brug hvidskimmelost fx brie eller
camembert.
Se flere 2-retters menuer her
LexABC: Moussaka (mussaka eller musaka), er en gratineret ret som stammer fra Mellemøsten,
men som også er typisk for det balkanske køkken. I dag er den bedst kendt fra
Tyrkiet og Grækenland. Moussaka kan bestå af aubergine, tomat, lam, hvidløg og
diverse urter. Salat og brød bliver ofte serveret sammen med moussaka.
Kilde: Hjemmets bedste MAD