Slægten Pære består af løvfældende, ofte tornede træer eller
store buske. Bladene er enkle med savtakket eller tandet rand. Blomsterne
sidder i halvskærme på korte dværgskud. Frugten er rund-pæreformet og
indeholder stenceller i frugtkødet.
Pære. Engelsk: Pear. Latin: Pyrus communis
Sæson: Dansk: august-januar (afhænger af sort)
Import: august-april (hele året - afhænger af sort)
Holdbarhed: 5-7 dage ved 2-6 °C
Anvendelse: Anvendes feks. naturel, til dessert, ost,
bagværk eller henkoges. Svind: ca 15%
Frysning: Ja, skrælles og skæres i halve eller kvarte.
Herefter koges de knapt møre i en sukkerlage tilsat lidt ascorbinsyre eller
citronsaft og fryses i lagen.
Hvor pæren oprindeligt stammer fra, vides ikke. Men man ved
dog at den har været dyrket i mere end 5000 år i bl.a. Grækenland og Italien. Pære
er en oval kernefrugt med en del stenceller i frugtkødet. Umodne pærer har et
hvidt og hårdt frugtkød. Modne pærer har blødt og saftigt frugtkød – oftest med
en meget aromatisk smag.
Pærer høstes altid umodne, men modner i løbet af 3-4 dage ved almindelig
rumtemperatur.
Modne pærer har kun kort holdbarhed. Frugtkødet brunes let pga. et højt
phenolase-indhold.
Vælg pærer i butikken, som stadig er hårde og umodne.
Fuldmodne pærer er meget følsomme for tryk, så det er bedste at modne dem
hjemme.
Den skal være fast i konsistensen og fri for stødskader. Den skal være hel,
stadig have stilken og må ikke vise tegn på indskrumpning.
Pære er følsomme overfor ethylen og bør generelt ikke
opbevares sammen med frugter som producerer ethylen. Men hvis du vil fremskynde
modningen, kan de sagtens lægges i samme skål som æblerne.
Tilbage til Råvarer.
Opskrifter med Pære
Pæreguide: Pærer og hvad du kan bruge
dem til
Efterår er pæresæson, hvor de fleste pæresorter smager
allerbedst. Pærerne kan både syltes, mostes og spises direkte fra træet.
Kogebog.dk giver her en guide til de bedste pæresorter, du kan finde i
supermarkedet eller naboens have.
Alexander Lucas
Skal plukkes i midten af november og holder sig nemt året
ud.
Derfor er det som regel også den pære, man kan finde i supermarkederne, når
sæsonen går på hæld.
Anvendelse: Er god som dessertpære grundet en syrlig sødme, som kan give lidt
kant til, hvad der ellers måtte være på tallerkenen.
Comice
Comice skal plukkes i midten af oktober, og den kan nemt
holde sig et par måneder med rigtig opbevaring.
Anvendelse: Frugten er æstetisk ikke den smukkeste af pæresorterne, men et
meget sødt og saftigt frugtkød gør, at den er glimrende som spisepære.
Conference
Conference skal plukkes i oktober, men kan holde sig et pænt
stykke tid.
Med form som en nissehue og karakteristiske brune farvninger fra bund og op er
den forholdsvis nem at genkende, og Conference er også ganske populær i
supermarkederne.
Anvendelse: Den er sød og saftig og gør sig godt som spisepære eller i
desserter.
Grev Moltke
Pæren er forholdsvis rundt og græsgrøn med en sød smag og
tendens til lidt grynet frugtkød. Pæren skal plukkes i midten af september.
Grev Moltke dyrkes ikke længere på frugtplantager, men er populær i haver rundt
omkring i landet. Der er altså god chance for at finde dem i haven.
Anvendelse: Den egner sig godt til syltning eller til kager og desserter, men
fungerer også fint som spisepære.
Gråpære
Gråpære skal plukkes i midten af september og spises med det
samme.
Pæren holder sig ikke længe, og hvis den bliver for gammel, bliver den melet og
tør. Spises den på det rigtige tidspunkt er den dog rigtig sød og saftig.
Anvendelse: Den er populær i de danske haver og er velegnet til syltning eller
som tilsætning til gryderetter.
Herrepære
Plukkes herrepæren i sin modne periode i midten af
september, overgår den næsten alle andre pærer i smag.
Anvendelse: Den har ikke meget tid at løbe på med dårlig holdbarhed, men hvis
man er så heldig at komme forbi et træ på det rigtige tidspunkt, er det en
rigtig lækker spisepære med ru hud og masser af sødme og saft.
Clapps Favorite
Clapps Favorite kendes på den gule farve med rød solside, og
den skal plukkes og spises i midten af september.
Anvendelse: Den gør sig godt til henkogning og kompot og kan også laves til
most, hvis man har mod på det.
Clara Frijs
Clara Frijs er den mest dyrkede pære i Danmark, og derfor
også en klassiker i det lokale supermarked. Den modnes omkring september, men
hvis den opbevares køligt kan den holde en måneds tid.
Anvendelse: Smagen er sød, og den er derfor voldsomt populær som spisepære. Den
er ikke særligt saftig og har derfor et godt knas.
Clara Frijs gør sig også godt til desserter eller bagværk.
Coloreé de Julliet
En af de første pærer, der bliver moden omkring sidst i juli.
Anvendelse: Den smager bedst direkte fra træet, og den kan derfor ikke
opbevares særligt længe. Hvis den ikke bliver plukket på det rigtige tidspunkt,
vil den være grynet at spise. Den modne periode varer ikke længe, så det er med
at slå til, mens tid er.
Opskrifter med Pære
Se også Pometets
pæreguide
Tilbage til Råvarer.