Ikke mindre end fire køkkenchefer har mellem 1905 og 1930 hævdet at have opfundet denne enkle og geniale ret. Bedst 24 timer i døgnet
Forberedelsestid 10 min. Tilberedning 30 min. Let. Til 4
pers.
# Ingredienser
4 x 150-180 g bøffer af oksefilet
100 g klaret smør eller olie (se Kokketips nederst)
8 dl oksefond (se opskrift)
50 g løg eller skalotteløg, finthakket
10 g knuste sorte peberkorn
½ dl hvidvin
½ dl cognac
små persillekviste, til pynt
* Tilberedning
1. Bøfferne krydres med salt.
Anvend en stegepande, der kan rumme alle fire bøffer og
opvarm olien eller
det klarede smør, til det ryger.
Steg bøfferne 3-4 min. på hver side, hvis de skal være røde
i midten, lidt længere,
hvis de blot skal være let lyserøde.
Tag bøfferne af panden, pak dem godt ind i alufolie og hold
dem varme.
Hvis bøfferne ønskes helt gennemstegte, brunes de først 3
min på hver side og
lægges dernæst over i et ildfast fad.
Stil bøfferne i en 200 °C varm ovn i 8-10 min.
Tag dem ud og pak dem ind i alufolie.
2. Oksefonden hældes i en mellemstor gryde og koges ind til
ca. 4 dl.
På en separat pande sauteres de hakkede løg eller
skalotteløg i 3-4 min,
inden de knuste peberkorn tilsættes.
Tilsæt nu al vinen samt halvdelen af cognacen.
Evt. kødsaft fra panden, hvorpå bøfferne er stegt, hældes
også i saucen.
Lad saucen koge i nogle min.
Hæld også den indkogte oksefond i saucen og bring den igen i
kog.
Lad den simre i 7 min. og tilsæt derpå den sidste cognac.
3. Bøfferne pakkes ud og lægges ned i saucen.
Lad dem varme godt igennem i 3-4 min, dog uden at lade
saucen koge.
Bøfferne serveres på varme tallerkener eller anrettes på et
varmt serveringsfad.
Hæld saucen over bøfferne.
Pynt med persillekviste og server med pommes frites eller
råstegte kartofler.
Kokketips Der anvendes klaret smør, fordi det kan stege
ved en højere temperatur end almindeligt smør uden at branke. Man skal bruge
180 g smør til at fremstille 100 g klaret smør. Smørret smeltes ved meget lav
varme i en tykbundet gryde. Smørret skal ikke omrøres, og gryden skal ikke
rystes. Skummet fjernes forsigtigt fra overfladen med en ske. Hæld det smeltede
smør over i en boks. Det grumsede bundfald skal blot smides ud. Dæk det klarede
smør godt til og opbevar det i køleskabet. Det kan holde sig i op til fire
uger.
Se alle de bedste opskrifter med Gryderetter
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.