Forret Aftensmad Hovedret. Arbejdstid: ca 1 time. Bagetid og trækketid: ca 50 min. Skal hvile, dej, i alt: mindst 2 timer. Svær at lave. Høj pris. Som forret: 6 personer, som hovedret: 4 personer.
# Ingredienser
til Porretærte med muslingesauce
Tærtedej:
smør
hvedemel (ca. )
1 knsp salt
½ sammenpisket æg
1 spsk koldt vand
Fyld:
4-5 jævne porrer (ca. )
1 spsk olie
fiske- eller hønsebouillon
2½ dl piskefløde
3 æg
salt og hvid peber
Blåmuslinger:
friske blåmuslinger
porretoppene
1 gulerod
1 kvist timian
1 bdt persille
2½ dl fiskebouillon
halvsød hvidvin
Sauce:
muslingesuppe
4 skiver af den kogte gulerod
½ g safran
smør
Springform: ca
*
Sådan laves Porretærte med muslingesauce
Tærtedej:
1. Smuldr smørret i melet til en grynet masse.
Tilsæt salt, æg og vand og saml hurtigt dejen.
Pak den i folie og lad den hvile koldt mindst 1 time.
2. Rul dejen ud på et meldrysset bord og beklæd en
springform med den.
Dejen behøver ikke at gå helt op over kanten.
Læg et fugtigt klæde eller folie over for- men og sæt den i
køleskab, mens fyldet og saucen laves.
Fyld:
3. Skær det grønne af porrerne og gem det.
Skær det hvide af porrerne i ca tykke skiver.
Læg dem i en skål med rigeligt, koldt vand, så jord og sand
synker til bunds.
Skyl porreskiverne grundigt og læg dem til afdrypning i en
sigte.
4. Varm olien i en tykbundet gryde og svits porrerne, uden
at de tager farve.
Tilsæt bouillon og piskefløde og lad porrerne småkoge under
låg ca 15 min.
Tag gryden fra varmen og lad porrerne blive kolde.
Blåmuslinger:
5. Børst muslingerne grundigt med en stiv børste under
rindende, koldt vand, fjern trevler og lignende.
Kasser muslinger, der ikke lukker helt, eventuelt ved et let
slag mod bordkanten.
Se Blåmuslinger,
istandgøring af.
6. Skær porretoppene og den skrællede gulerod i ca tykke skiver og kom dem i
en mellemstor gryde sammen med timian, persille, bouillon og hvidvin.
Bring det i kog og kom muslingerne i.
Damp dem for god varme under låg 4-5 min. Ryst gryden godt.
7. Hæld muslinger og grønsager til afdrypning i en sigte
foret med pladevat over en skål.
Kassér muslinger, der stadig er lukkede. Tag 4 skiver gulerod
fra.
8. Befri muslingerne for skallerne, fjern strengen og den
lille sorte »kugle«.
Se Blåmuslinger,
istandgøring af.
Læg muslingerne på en tallerken med et fugtigt klæde over.
Kasser skallerne og de resterende grønsager.
9. Sæt ovnen på 225 °C.
Purér porrefyldet i blender sammen med æggene eller purér
det gennem en sigte og pisk det sammen med æggene.
Smag til med salt og peber.
Fordel porreblandingen i den dejbeklædte form.
Skær kanten ren ca ½ cm over fyldet.
10. Sæt tærten i ovnen på nederste rille i 5 min.
Dæmp varmen til 175 °C og bag videre i ca 35 min.
Sluk for ovnen og lad tærten stå ca 10 min. i den slukkede
ovn.
Sauce:
11. Skær de 4 skiver gulerod i tern og kom dem i en gryde
sammen med muslingesuppe og safran.
Kog suppen ind uden låg, til der er ca 2½ dl tilbage.
12. Mix den indkogte suppe og smørret i blender eller pisk
det sammen.
Kom saucen tilbage i gryden.
Kom muslingerne i og varm dem igennem, de må ikke koge.
Smag saucen til med salt og peber.
13. Skær tærten i passende stykker og anret dem portionsvis.
Kom lidt af saucen over. Server straks.
Eller server tærten hel og server saucen til.
Tips: Retten kan forberedes til og med punkt 4.
Se Fiskebouillon
og/eller Hønsebouillon.
Muslingesaucen kan erstattes af Jomfruhummersauce.
Se alle de bedste opskrifter med Porre
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------